Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії знайомляться з новим інструментом фінансування

6 грудня 2017 - 13:37

Запорізькі аграрії знайомляться з новим інструментом фінансування

У м. Запоріжжя за підтримки Міжнародної фінансової корпорації (IFC), члена Групи Світового банку, у партнерстві зі Швейцарською Конфедерацією в Україні відбувся семінар-тренінг для потенційних кредиторів проекту «Аграрні розписки». Як повідомив  заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Ясинецький, перше випробування цього новітнього інструменту фінансування відбулося в межах пілотного проекту на Полтавщині в 2015 році. Сьогодні аграрні розписки вже активно використовуються в межах пілотних проектів ще в семи областях: Черкаській, Вінницькій, Харківській, Хмельницькій, Тернопільській, Миколаївській та Сумській.

Проект «Аграрні розписки в Україні» після введення в дію Реєстру аграрних розписок готується до поширення на всі області України. Очікується, що до початку весняного сезону 2018 року аграрні розписки працюватимуть у кожній області.

Наразі представники проекту проводять серію навчальних тренінгів для нотаріусів та кредиторів, узимку планують провести навчання для аграріїв Запорізької області.

Запровадження аграрних розписок в області має на меті покращити та спростити доступ до фінансування малих та середніх сільгоспвиробників.

Представник проекту  Сергій Чехов зазначив, що попит на аграрні розписки в Україні зростає. Відповідно, подальше розширення на всю територію країни дасть можливість агровиробникам у кожній області отримати кредитування за аграрними розписками. До кредитування за аграрними розписками долучаються нові кредитори. Переважно розписками користуються виробники зернових та олійних культур, але фермери, які займаються овочівництвом і садівництвом, усе більше звертають увагу на цей інструмент фінансування.  

За офіційною статистикою, на сьогодні в Україні оформлено 160 аграрних розписок, із них  65 товарних та 95 фінансових. Обсяг залученого фінансування перевищив 1 млрд. грн. Успішно виконано та закрито 73. Наразі не було жодного повідомлення щодо невиконання зобов’язань позичальником з відкриттям процедури примусового виконання за аграрними розписками.

Довідково:

Аграрна розписка – це інструмент фінансування, за допомогою якого агровиробник має можливість отримати кредитування, як товарне так і фінансове, під заставу майбутнього урожаю. В залежності від умов розрахунку за цим кредитуванням розписки можуть бути  фінансові та товарні. За фінансовою розрахунок відбувається грошима, за товарною – частиною зібраного урожаю. 

З реєстром Аграрних розписом можна ознайомитися за посиланням http://agroregisters.com.ua

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 808-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни