Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область стала другою батьківщиною для 130 націй

18 січня 2018 - 13:53

Запорізька область стала другою батьківщиною для 130 націй

Україна давно стала другою батьківщиною для багатьох народів, зокрема у Запорізькій області проживають представники 130 національностей. У регіоні зареєстровано близько 95 громадських об’єднань національних меншин.

 - У Запорізькій області мирно проживають усі нації та народи, споріднені спільністю історичної долі, багатовіковими взаєминами в релігійному, культурному, господарському, суспільно-політичному житті. Запорізька область є регіоном з різноманітною суспільною структурою, в якій широкий спектр етнічних, релігійних та культурних ідентичностей розвивався протягом багатьох століть. Така різноманітність збагачує наш регіон, але є значним викликом, оскільки в умовах гібридної війни існує ризик виникнення конфліктів у сфері міжетнічних і міжконфесійних відносин, радикалізації та проявів екстремізму в діяльності окремих об'єднань національних меншин та релігійних громад, - відзначив Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко.

Виходячи з цього, гарантії захисту прав усіх етнічних спільнот, збереження і розвиток їхньої національної самобутності є основною умовою утвердження миру і злагоди в українському суспільстві, одним із невідкладних спільних завдань держави і громадянського суспільства.

З цією метою в області активно працює Координаційна рада громадських об’єднань національних меншин при голові облдержадміністрації, до якої увійшли представники 28 національно-культурних товариств. У 2017 році було проведено чотири засідання Координаційної ради громадських об’єднань національних меншин при голові облдержадміністрації.

Торік виділено та освоєно 310 тисяч грн. на заходи програми підтримки розвитку культур національних меншин на 2017 рік. Ці кошти були спрямовані на масові культурно-мистецькі заходи, такі як презентація «Національного подвір’я» під час Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», заходи з нагоди Дня Державного Прапору України та Дня незалежності України, на проведення днів культури національних меншин, які проживають на території області. Визначними подіями для області було відзначення 155-річчя переселення болгар до Таврії у містах Запоріжжя та Мелітополь, у Приморському та Приазовському районах за участю офіційної делегації з Болгарії та відкриття польсько-українського центру в Запоріжжі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області