Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства державного сектору економіки залишаються найбільшими боржниками з виплати зарплати

21 березня 2018 - 13:21

Стан виплати заробітної плати, виконання графіків погашення заборгованості з неї працівникам економічно активних підприємств області, погашення боргів з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування розглянуто під час засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке відбулося під керівництвом заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна. У заході взяли участь фахівці Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, представники Відділення національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники територій та підприємств.

За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, загальна сума заборгованості із заробітної плати по області в лютому  збільшилася на 28,8 млн. грн. або на 19,4% та за станом на 01.03.2018 склала 177,4 млн. грн. Порівняно з початком цього року заборгованість зросла на 51 млн. грн. або на 40,4 %.

Борги економічно активних підприємств за лютий 2018 року зросли на 31 млн. грн. (на 24,8 %), а проти початку 2018 року – на 45,1 млн. грн. (на 40,5 %) та складають 156,4 млн. грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, з початку року зросла на 4,6 млн. грн. або на 31% та становить19,4 млн. грн. Серед цієї статистичної групи суб’єктів господарювання 59% (11,5 млн. грн.) боргів припадає на підприємства державного сектору економіки, серед яких: ЗДП «Кремнійполімер» (7,4 млн. грн.), ЗДП «Радіоприлад» (3,5 млн. грн.),  ДП «Аеропорт Бердянськ» (0,5 млн. грн) тощо.

Загалом по області на підприємствах державного сектору економіки зосереджено 149,6 млн. грн. або 84,3 % від загальної суми заборгованості.

На підприємства приватної форми власності припадає 26 млн. грн. або 14,7%, комунальної власності – 1,8 млн. грн. або 1% від загальної суми боргів.

При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, за інформацією органів місцевої влади, за станом на 01.03.2018 відсутня.

За підсумками засідання члени комісії затвердили проект рішення з низкою доручень і рекомендацій щодо врегулювання ситуації на підприємствах-боржниках та складання графіка погашення існуючої заборгованості, а також поточних виплат.

- Забезпечення своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї залишається пріоритетом діяльності комісії у поточному році. На жаль, стан виплати заробітної плати залишається проблемним питанням. Для нас головна задача – максимально зменшити заборгованість із заробітної плати та забезпечити виплату поточних виплат у повному обсязі та не накопичувати нові борги, - зазначив, підбиваючи підсумки засідання, Едуард Гугнін.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн