Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Марина Порошенко відкрила у Запоріжжі конференцію з розвитку інклюзивної освіти

3 квітня 2018 - 16:57

У рамках робочої поїздки до Запорізької області дружина Президента України Марина Порошенко відкрила Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Досвід та перспективи розвитку інклюзивної освіти в Україні: регіональний аспект», у якій взяли участь майже 500 освітян з усієї країни.

Серед учасників конференції також педагоги із Кіровоградської, Чернівецької та Херсонської областей, які в Запоріжжі проходять триденний тренінг Благодійного Фонду Порошенка з питань організації роботи Інклюзивно-ресурсних центрів. Такі тренінги вже пройшли педагоги з дев’яти регіонів України і до листопада 2018 року заплановано охопити всю Україну.

Звертаючись до освітян та науковців, Марина Порошенко відзначила, що сьогодні в державі успішно проводиться реформа освіти, завдяки якій створюється новий освітній простір рівних можливостей для всіх дітей України без винятку. І одним із етапів цієї реформи є створення мережі Інклюзивно-ресурсних центрів.

- Для ефективної роботи Інклюзивно-ресурсні центри будуть використовувати сучасні міжнародні тести для оцінки навчальних здібностей дітей. Це сприятиме запровадженню більш нових та прогресивних підходів у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами, - наголосила Дружина Президента.

Учасників науково-практичної конференції також привітав голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

- Дуже пишаюся тим, що Запорізький край зустрічає таку шановну освітянську спільноту. Насамперед  хочу подякувати Марині Анатоліївні. Адже завдяки вашій довірі  ми маємо високі результати і нині можемо ділитися досвідом з освітянами України. Ми бачимо, що інклюзивна освіта крокує Україною, і всі ми наближаємось до європейських стандартів життя, коли кожен громадянин має рівні можливості для реалізації особистого потенціалу. Ми маємо чим пишатися: у порівнянні з попереднім 2016/17 навчальним роком у 2017/18 навчальному році кількість закладів освіти з інклюзивною формою навчання та кількість дітей збільшилася у 2,5 разу. Це 121 школа, близько 400 дітей та 27 садочків. Крім цього, в Запорізькому регіоні вже облаштовано 53 сучасні медіатеки та закуплено спеціальні сходові гусеничні підйомники. Важливим кроком у формуванні інклюзивного освітнього середовища є створення ІРЦ. Упевнений, що вже у вересні 2018 року кожна територія області матиме власний Інклюзивно-ресурсний центр, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У ході всеукраїнської конференції відбулася презентація автоматизованої системи підтримки діяльності Інклюзивно-ресурсних центрів.

За словами Марини Порошенко, «однією з переваг цієї електронної програми є можливість вести реєстр дітей, які перебувають на обліку ІРЦ, реєстр фахівців та інклюзивних навчальних закладів України. І дуже важливо, що все це об’єднано єдиною електронною програмою «Державна система освіти» (ДСО).

Освітяни переконані, що автоматизована інформаційна система підтримки діяльності Інклюзивно-ресурсних центрів дозволить підвищити якість освітніх послуг для дітей з особливими освітніми потребами та сприятиме ефективному використанню державної субвенції на підтримку таких учнів за принципом «гроші за дитиною».

Ще однією з позитивних новин для освітян стало запровадження окремої ставки асистента вчителя на кожен інклюзивний клас.

- Я дуже вдячна Міністерству освіти і науки та Кабінету Міністрів України, які підтримали рішення ввести ставку асистента вчителя у школах. Нині йдеться про систему «одна ставка на клас». Проте я маю мрію, аби в Україні кожну дитину з особливими освітніми потребами підтримував окремий асистент вчителя. Впевнена, що це можливо, адже про це каже існуючий світовий досвід, - зазначила Марина Порошенко.

Оскільки з 2016 року у Запорізькій області реалізується пілотний проект Благодійного Фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки, місцеві фахівці презентували учасникам конференції монографію «Розвиток інклюзивно-освітнього середовища в Запорізькій області: науково-методичний аспект». У цьому виданні містяться методичні рекомендації для педагогів закладів з інклюзивною формою навчання, науково-теоретичні засади впровадження інклюзивної освіти, а також розглядаються особливості професійної підготовки вчителів у системі післядипломної педагогічної освіти.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про ліквідацію наслідків негоди

Маленькі переселенці з Бердянщини провели незабутній відпочинок на Західній Україні

Запоріжжя долучається до загальнонаціонального проєкту з підтримки сімейного патронату

СБУ викрила прихильника рашизму, який агітував за відновлення урср

Впродовж доби окупанти 310 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 782-го дня війни

Ветерани та члени їх сімей можуть отримати 400 тисяч гривень на відкриття бізнесу

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

За матеріалами СБУ заочну підозру отримала колаборантка, яка «здавала» загарбникам українців-противників окупації на Запоріжжі

Офісні приміщення у Запоріжжі на приватизаційному аукціоні. Електронні торги – 25 квітня 2024 року

Платформа допомоги врятованим – урядовий сервіс для підтримки постраждалих внаслідок війни