Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Розвиток бренду Запорізького краю має бути у центрі діяльності галузі культури (ВІДЕО)

12 квітня 2018 - 14:33

Діяльність галузі культури в Запорізькій області у 2017 році підсумували на розширеному засіданні колегії Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, яке відбулося під головуванням заступника голови облдержадміністрації Едуарда Гугніна. На початку традиційно відбулося нагородження кращих працівників галузі культури, які в умовах реформування та децентралізації своєю працею забезпечують подальший розвиток гуманітарної сфери.

- Вперше за останні десять років у Запорізькій області видано велику кількість книжок місцевих авторів. Це важливий показник злагодженої роботи департаментів. Сподіваюся, що з процесом децентралізації ми не втратимо культурну інфраструктуру. В нас вже є розуміння, наскільки важливим є створення власного якісного бренду Запоріжжя та його розвиток. Бажаю вам сил, натхнення і здоров’я, а головне - не втрачайте бажання працювати у гуманітарній галузі, - привітав присутніх Едуард Гугнін.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко повідомив, що з метою залучення громадськості до реалізації державної політики у сфері культури при Департаменті створено та забезпечено діяльність 11 дорадчих органів.

Важливим фактором забезпечення ефективної діяльності і розвитку галузі є її фінансування. Про це свідчить загальний обсяг видатків на галузь культури з обласного бюджету - за минулий рік це 612 млн. грн., що на 26% більше проти 2016 року. На капітальні видатки у 2017 році було виділено й освоєно майже 55,0 млн. грн. З обласного бюджету на три регіональні програми було спрямовано 5 млн. 450 тис. грн., з яких профінансовано 4 млн. 957 тис. грн.

Завдяки цьому покращується матеріально-технічний стан закладів культури, в тому числі в сільській місцевості. Так, проведено капітальні й поточні ремонти обласних комунальних, навчальних закладів культури, мистецтва із загальним бюджетом 5,8 млн. грн. За рахунок місцевих бюджетів, державної та обласної субвенції відремонтовано 323 установи культури міст і районів області, з них 251 у сільській місцевості, на які витрачено 64,5 млн. грн.

Завдяки підтримці Департаменту та стабільності бюджетного фінансування театрально-видовищні заклади області перевершили основні показники у порівнянні з 2016 роком за кількістю вистав та концертів на 5%, кількістю відвідувачів – на 15%, гастрольних та виїзних заходів – на 7%, доходу від основного виду діяльності - на 39%.

Загалом у театрально-видовищних установах за звітний рік проведено 1657 вистав та концертів, обслуговано 245,3 тис. глядачів, дохід від основного виду діяльності перевищив 12 млн.147,8 тис. грн.. Здійснено постановку понад 30 прем'єрних вистав і театралізованих концертних проектів.

Минулий рік відзначився розмаїттям творчих заходів, конкурсів та фестивалів. Прагнення бути в системі європейських цінностей спонукало театри до участі в 12 міжнародних та всеукраїнських театральних фестивалях, конкурсах. Значна увага приділялася проведенню патріотичних заходів, на які запрошувалися учасники АТО, їх родини, внутрішньо переміщені особи. Продовжуючи добру традицію культурного обслуговування воїнів АТО та жителів Донецької та Луганської областей, підконтрольних Україні, обласним театром юного глядача здійснено виїзд у станицю Луганську з патріотичною виставою «Україна - це ми!».

Одним із пріоритетів роботи Департаменту є підтримка творчо обдарованих дітей та молоді. Так, у 98 міжнародних, всеукраїнських конкурсах виконавської майстерності та образотворчого мистецтва брали участь 810 учнів, із них 175 посіли І місце. Варто відзначити Мелітопольське училище культури, яке відповідно за критеріями Національного рейтингу якості за фінансово-економічними показниками визнано «Кращим підприємством України 2017 року».

- Світовий досвід переконливо свідчить, що ті держави, які в найскладніші кризові періоди свого розвитку проводили зважену, послідовну політику у сфері культури, в найкоротші терміни, з мінімальними витратами досягали значних успіхів у проведенні економічних, політичних і соціальних реформ, швидко піднімалися до рівня високорозвинених країн. До Державного реєстру виробників, розповсюджувачів і демонстраторів фільмів внесено 42 демонстратори. За підтримки Департаменту протягом 2017 року проведено фестиваль патріотичного кіно «Позивний Зеніт», організовано низку допрем’єрних показів фільмів вітчизняного виробництва: «Кіборги», «Межа», «Воїни духу», «Червоний», - повідомив Владислав Мороко.

Посадовець також зазначив, що протягом року Департаментом направлено до Міністерства культури пропозицію щодо занесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України 254 об’єкти археології Запорізького району, шість об’єктів історії міст Запоріжжя, Мелітополь та Вільнянського району.

Актуальним напрямком роботи Департаменту стало функціонування закладів культури в новостворених окремих територіальних громадах. Пріоритетами діяльності Департаменту на 2018 рік є: формування позитивного іміджу Запорізької області, створення привабливих умов для розвитку фестивального руху та подієвого туризму, просування брендів «Запоріжжя фестивальне», «Запоріжжя туристичне». 2018 рік оголошено Роком охорони культурної спадщини. Збереження та якомога ефективніше використання пам’яток минулого у вихованні майбутніх поколінь сприятиме піднесенню національної свідомості та гідності. Важливим напрямком є підтримка розвитку культур національних меншин та створення належних умов для збереження мовної і етнокультурної самобутності націй і народностей, які проживають у регіоні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів