Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «У цьому році ми приділятимемо першочергову увагу не стільки швидкості, скільки якості створення ОТГ»

13 квітня 2018 - 13:13

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у селекторній нараді, що відбулася під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка. Нарада була присвячена пріоритетним проектам 2018 року та завданням для місцевих облдержадміністрацій.

Одним із головних питань стала реформа децентралізації влади. За словами Геннадія Зубка, на сьогодні вже створено 728 об’єднаних територіальних громад. Вибори у 40 ОТГ призначені на 29 квітня, ще 23 громади очікують на рішення ЦВК. У перспективних планах, затверджених Урядом, налічується 1188 ОТГ, які охоплюють 72,5% території України.

Віце-прем’єр-міністр також повідомив, що за прогнозними розрахунками місцеві бюджети за результатами 2018 року зростуть до 230 млрд. грн. Зокрема, протягом січня-березня 2018 р. до загального фонду місцевих бюджетів надійшло 51,6 млрд. грн., приріст до відповідного періоду минулого року склав 10 млрд. грн. При цьому в 13 областях забезпечено темп приросту надходжень вище середнього по Україні.

- Це не просто кошти, які внаслідок фінансової децентралізації отримують місцеві бюджети,  це можливість реалізовувати на місцях проекти, спрямовані на підвищення якості послуг:  в освіті, медицині, адміністративних послуг тощо. На цей рік ми визначили п’ять  пріоритетних проектів та розробили рекомендації з їх впровадження.  Це: створення сучасних ЦНАПів, Нового освітнього простору, Центрів безпеки громадян, сучасних амбулаторій,  а також ще один напрям – дитячі сімейні будинки. Завдання головам ОДА та органів місцевого самоврядування – готувати проекти і впроваджувати їх, — наголосив Геннадій Зубко.

Зі свого боку, Костянтин Бриль зазначив , що в Запорізькому регіоні існують певні «білі плями» щодо створення громад, проте не через спротив, а через необхідність якісного опрацювання всіх нюансів.

- Приємно, що в питаннях реалізації реформи децентралізації ми посідаємо  перші місця. Але на сьогодні в області залишається один район, зовсім не охоплений об’єднаними громадами.  І саме в Новомиколаївському районі нині триває дуже активне обговорення ситуації, тож у поточному році ми плануємо поставити крапку в цьому питанні. Ті перспективи, які ми намітили на цей рік у плані створення ОТГ, задовольняють і людей, і фахівців КМУ в питанні якості об’єднання. Тож нині ми приділятимемо першочергову увагу не стільки швидкості, скільки якості створення громад, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Під час селектору було приділено увагу питанню підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості.

За словами Геннадія Зубка, підписання договорів із сімейними лікарями та створення нових ФАПів є паралельними процесами. Нині в Україні укладено  вже 15 707 угод з сімейними лікарями, і це саме ті люди, які працюватимуть в оновленій та сучасній мережі надання медичних послуг. У рамках співфінансування кошти виділятимуться не тільки на будівництво, а й на нове обладнання.

Костянтин Бриль повідомив, що Запорізький регіон один із перших в Україні пройшов погодження мережі ФАП у цілому.

- Нині перед нами стоїть завдання швидкого проведення аналізу місцезнаходження нових пунктів на територіях. Дуже важливо те, що ми будуємо нові сучасні приміщення, а не ремонтуємо старі. На сьогодні заплановано виділення 126 мільйонів гривень,  які надаватимуться за умови 20-відсоткового співфінансування з місцевими бюджетами. Наступним кроком для нас є прорахунок вартості ФАПів, аби погодити проекти в Мінрегіонбуді і якомога швидше приступити до проведення тендерів. До кінця року люди в громадах мають побачитии ці фельдшерсько-акушерські пункти, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Наостанок учасники наради обговорили розвиток мережі дитячих будинків сімейного типу.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області