Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Завдяки реалізації спільного зі Світовим банком субпроекту в області піднімається якість медичних послуг

17 квітня 2018 - 08:43

У Запорізькій області триває реалізація субпроекту спільного зі Світовим банком «Удосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу в Запорізькій області на 2015-2018 роки», спрямованого на розвиток і зміцнення первинної медико-санітарної допомоги області.

Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації підбив підсумки його впровадження  в Запорізькій області у 2017 році.

На реформування регіональних систем охорони здоров’я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі людей» у 2017 році  було виділено 104 705,4 тис. грн., з них  профінансовано та освоєно 36 027,838 тис. грн..

У рамках реалізації субпроекту спільного із Світовим банком 32 заклади охорони здоров’я первинного рівня надання медичної допомоги були забезпечені необхідним медичним обладнанням згідно з табелем оснащення на загальну суму 19835 520,35 грн. Крім цього, в медичних і звичайних Центрах ПМСД та їх структурних підрозділах здійснено оновлення меблів на загальну суму 8 053 229,12 грн. Забезпечення меблями та обладнанням дозволило підвищити рівень якості надання медичних послуг населенню та  покращити умови праці медичних працівників.

Крім цього, було розроблено, надруковано та забезпечено заклади охорони здоров’я первинної ланки друкованою продукцією (буклети, щоденники здоров’я, амбулаторні картки) на суму 3 986,4 тис. грн. Розроблені матеріали спрямовані  на вдосконалення знань фахівців первинної ланки щодо профілактики серцево-судинних захворювань та впливу на детермінанти здоров’я з метою поліпшення надання послуг, поширення серед населення області знань з превенції серцево-судинних захворювань, формування здорового способу життя та раціонального харчування.

У рамках реалізації субпроекту було проведено закупівлю мультимедійного обладнання для 32 центрів первинної медико-санітарної допомоги, що дозволило започаткувати розвиток телемедицини та впровадити дистанційне навчання сімейних лікарів і керівників центрів первинної медико-санітарної допомоги.

У лікарів первинної ланки області також з’явилася можливість дистанційного консультування у кваліфікованих фахівців відділення інтенсивної терапії обласного медичного центру серцево-судинних захворювань у режимі 24/7 з питань аналізу та інтерпретації отриманих ЕКГ-пацієнтів у складних діагностичних випадках,  своєчасного виявлення серцево-судинних патологій. Першими лікарями, що передавали інформацію про електричну активність серця своїх пацієнтів, стали сімейні лікарі Михайлівського та Якимівського районів.

Регіональним планом модернізації мережі первинної медичної допомоги передбачалося створення належних умов для розвитку електронної системи охорони здоров’я eHealth шляхом закупівлі медичної інформаційної системи та комплексної системи захисту інформації, технічного оснащення робочого місця лікаря первинної ланки, без яких неможливо впровадження нового механізму фінансування закладів охорони здоров’я та підписання угод із Національною службою здоров’я України.

Уже реалізуються  заходи цього напрямку роботи у пілотних центрах: «Бердянський центр первинної медико-санітарної допомоги» МР ЗО, Центр первинної медико-санітарної допомоги №2» Мелітопольської МР ЗО, КЗОЗ «Михайлівський центр первинної медико-санітарної допомоги» МРР ЗО.

Варто відзначити, що на сьогодні в Запорізькій області розроблено та впроваджено системний підхід у перкутанній реперфузійній терапії (первинне стентування) для хворих із гострим коронарним синдромом, які своєчасно доставляються службою екстреної медичної допомоги, в першу чергу жителів районів області з нетривалим транспортуванням. Працює також система догоспітального застосування фібринолітиків хворим із гострим коронарним синдромом з елевацією ST на рівні екстреної медичної допомоги та на вторинному рівні надання допомоги в містах та районах з тривалим терміном транспортування, частково з подальшою перкутанною ангіопластикою інфарктної артерії.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Набуло чинності оновлене Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ – що змінилося?

Один чоловік загинув під час ворожої атаки по Василівському району

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 817-го дня війни

В Запоріжжі об’єднали зусилля для подальшого розвитку краю: ідеї, плани, рішення

Кому з отримувачів житлових субсидій та пільг потрібно до 1 липня звернутися за продовженням виплат?

Запорізька платформа співпраці та розвитку 2024 – майданчик професійних здобутків та ідей

Визначитися з майбутньою професією та обрати профтех вступникам допомагає карʼєрний форум

Як уникнути електричного перевантаження у квартирі?

За матеріалами СБУ засуджено 4 «високопосадовців»-колаборантів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 378 разів ударили по Запорізькій області