Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечення доступу маломобільних груп населення до об’єктів інфраструктури не відповідає належному рівню

18 квітня 2018 - 11:45

Таку оцінку  дали учасники засідання обласного комітету доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури в Запорізькій області, яке провела керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. Посадовець підкреслила, що  кожна людини повинна відчувати себе повноцінним членом суспільства та сповна користуватися соціальною та інженерно-транспортною інфраструктурою.

- Органи державної влади і управління, підприємства, установи й організації зобов'язані створювати умови для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до житлових, громадських і виробничих будинків, споруд, громадського транспорту, для вільного пересування в населених пунктах. Необхідно забезпечити умови доступності при проектуванні, будівництві і реконструкції будинків і споруд. Споруди без відповідних пристосувань не повинні проектуватись, - наголосила Зінаїда Бойко.

Як повідомив начальник Управління архітектури та містобудування облдержадміністрації, заступник голови обласного комітету доступності Олександр Билим, у всіх районах області створено робочі групи, які здійснюють моніторинг обладнання об’єктів житлового, громадського та цивільного призначення для людей з особливими потребами. За результатами моніторингу виявлено, що місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування ця робота проводиться на неналежному рівні.

- На цей час не визначено та не затверджено кошториси робіт для забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення на 2018-2019 роки по всіх районах області. Серед міст обласного значення лише Енергодарською міською радою затверджено кошторис робіт на суму 2 млн. 231 тис. грн. та внесено відповідні зміни до міського бюджету. Така ситуація значно уповільнює фактичну роботу із забезпечення доступності, - повідомив Олександр Билим.

Було відзначено роботу щодо створення баз даних доступності по закладах освіти та закладах охорони здоров’я, яку райдержадміністрації виконали на 90%. Лише Михайлівська та Приазовська райдержадміністрації взагалі не проводили роботу зі створення баз даних доступності.

Із виконанням завдання розміщення на сайтах органів виконавчої влади та місцевого самоврядування інформації з фотозвітом щодо доступності об’єктів, які відповідають державним будівельним нормам, впорались Енергодарська та Токмацька міські ради, тоді як із 20 районів така інформація розміщена лише на сайтах Бердянської, Більмацької, Великобілозерської, Запорізької,  Пологівської та Розівської райдержадміністрацій. Фактичний стан виконання становить  лише  25%.

За підсумками засідання органам виконавчої влади та місцевого самоврядування доручено провести роботу з виконання всіх заходів для забезпечення безбар’єрного доступу до будівель і приміщень закладів,  установ загального користування та житлових будинків, а саме: визначити та затвердити кошториси робіт для забезпечення доступності; передбачити відповідні кошти у місцевих бюджетах на 2018-2019 роки; по мірі усунення недоліків розміщувати та поновлювати на сайтах органів виконавчої влади та місцевого самоврядування інформацію з фотозвітом щодо доступності об’єктів; забезпечити на належному рівні проведення роботи зі створення баз даних щодо доступності об’єктів житлового та громадського призначення; забезпечити доступ громадськості до баз даних шляхом розміщення їх на офіційних веб-сайтах органів виконавчої влади, передбачивши створення закладки «Моніторинг стану забезпечення безбар’єрного доступу маломобільних груп населення до будівель і приміщень закладів або установ загального користування у районі».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області