Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі громади готують проекти розвитку сільської інфраструктури за кошти державної субвенції

24 квітня 2018 - 13:50

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь у семінарі для голів територіальних громад «Актуальні питання підготовки проектів до Державного фонду регіонального розвитку та використання коштів субвенції на розвиток інфраструктури обєднаних територіальних громад». До його роботи долучилися  керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальник Управління містобудування та архітектури облдержадмінісмтрації Олександр Билим, заступник голови облради Владислав Марченко, директор Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун,  а також делегація з Сумської області, яка приїхала для обміну досвідом з питань упровадження реформи децентралізації.

- Окремо  хочу привітати наших гостей із Сумщини: представників об'єднаних територіальних громад, органів виконавчої влади та науковців, які приїхали до нас перейняти досвід наших громад та поділитися своїм. Сьогодні в рамках заходу «День об'єднаних територіальних громад» ми проводимо практичний семінар, де  більш детальну увагу буде приділено порядку підготовки, подання, затвердження та впровадження проектів, які фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Проте у нашій роботі виникають деякі перешкоди. Через майбутні вибори у громадах в області складається дещо нервозна ситуація та й  взагалі відбувається дестабілізація ситуації у регіоні. Тож дуже прошу, щоб голови громад звернули особливу увагу на питання надання земельних ділянок учасникам АТО, щоб штучно не створювати соціальну напругу. Запорізька область посідає  третє місце в Україні за масштабами  виділення земельних паїв бійцям, проте про це мало хто говорить. Натомість йде мова про проблеми з наданням земельних ділянок у Бердянському районі. Давайте не будемо давати приводів для критики та більш  конструктивно вирішувати ці питання. Саме від вас залежить спокій та ситуація на територіях. Давайте плідно працювати, бо ми з вами одна команда і надалі будемо працювати разом, - звернувся до голів громад  Костянтин Бриль.

Про підготовку проектів до Державного фонду регіонального розвитку поінформувала керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. Так, у 2016 році шість об'єднаних територіальних громад Запорізької області отримали державну субвенцію приблизно на 46,5 млн. грн. Територіальними громадами реалізовано  87 проектів на суму майже 45 млн. грн., що становить 96,5%.

У 2017 році 16 об'єднаних територіальних громад  отримали державну субвенцію на  загальну суму близько  71 млн.  грн. Завдяки цим коштам реалізовано 116 інфраструктурних проектів на загальну суму  приблизно 69 млн.  грн., становить 97,41%.  За цими проектами в громадах проведено капітальний ремонт доріг, будинків культури, дошкільних навчальних закладів, загальноосвітніх шкіл, фельдшерсько-акушерських пунктів, реконструкцію вуличного освітлення та систем водопостачання, придбано спеціальну техніку комунального призначення, шкільних автобусів, транспортних засобів для лікарів тощо.

Цього року 36 об'єднаних територіальних громад Запорізької області   мають освоїти субвенцію з державного бюджету в сумі 124 млн. грн.

- Кошти субвенції доцільно спрямовувати на проекти, що є стратегічно важливими для територій та, в першу чергу, забезпечують проведення реформи децентралізації влади, сталий розвиток територіальних громад і підвищення їх конкурентоспроможності. Зокрема, це проекти, які стосуються  утворення опорних шкіл, закладів охорони здоров’я,  що відповідають моделі госпітальних округів, центрів надання сучасних адміністративних послуг та центрів безпеки, реалізація яких забезпечить створення нових робочих місць та економічну й соціальну сталість територій. Насамперед, інфраструктурні проекти мають забезпечувати комплексний підхід, відповідати державним будівельним нормам та стандартам, у тому числі, які передбачають реалізацію заходів з енергозбреження будівель та споруд,  враховувати потреби осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення. Цього року встановлені  терміни подання переліків проектів на затвердження до спеціальної комісії при Мінрегіоні, а саме протягом двох місяців з дня набрання чинності акта Кабінету Міністрів України, яким затверджується розподіл субвенції на відповідний рік на весь передбачений обсяг коштів. І це є 6 червня,  тож на зволікання  часу не залишилося, громадам потрібно активно включатися в роботу, терміново надати до облдержадміністрації  проектні заявки та після отримання висновку  направити відповідні пакети документів на затвердження до Мінрегіону, - підкреслила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

Після проведення семінару відбулася всеукраїнська відео-конференція за участю Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, під час якої регіони  ділилися  власним досвідом  процесу створення нових громад та освоєння бюджетних коштів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 754-го дня війни

Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги: Запорізька область обрала свій талісман

Громада Запорізької області отримала авто та обладнання для надання послуг мешканцям

Закордонні партнери допоможуть удосконалити ЦНАПи у громадах регіону

СБУ спільно з правоохоронцями Латвії знешкодила підпільний кол-центр, який видурював гроші у громадян ЄС

Протидія домашньому насильству: мобільний застосунок для жінок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

458 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 753-го дня війни

Міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко з робочим візитом відвідав Запорізьку область

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

415 ударів по 10-ти населених пунктах завдав ворог впродовж доби.