Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі виробники харчової продукції наближаються до європейських принципів здійснення контролю

27 квітня 2018 - 14:21

Практичні аспекти впровадження та застосування постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), розглянули учасники тренінгу, який відбувся під керівництвом заступника директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександра Ясинецького. У заході також взяв участь  експерт із запровадження різних систем якості, генеральний директор інжинірингової компанії MNC Групп, м. Харків Григорій Мазур. Загалом до тренінгу  долучилися понад 150 учасників із майже  100 підприємств харчової та переробної промисловості.

Минуло два роки,  як набрав чинності Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а в  квітні цього року набрав чинності Закон про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. Це  значний крок  у реформуванні системи державного контролю безпечності харчових продуктів, її наближенні до європейських принципів здійснення контролю, що є надзвичайно важливим у контексті виконання зобов’язань у рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

- Підприємства, які займаються виробництвом або введенням в обіг харчових продуктів, повинні застосовувати системи НАССР або інші системи забезпечення безпечності та якості під час виробництва та обігу харчових продуктів. Щодо впровадження контролю безпечності та якості продукції головою облдержадміністрації видано розпорядження «Про затвердження плану заходів щодо впровадження, сертифікації та функціонування систем управління якістю на вітчизняних підприємствах, в установах і організаціях відповідно до національних (міжнародних) стандартів у Запорізькій області на 2018 – 2020 роки». Виробники харчової продукції під час виходу як на зовнішній, так і на внутрішній ринки збуту стикаються з жорсткими умовами конкуренції, що вимагає, насамперед, зниження собівартості та покращення якості продукції. В умовах конкуренції на продовольчому ринку виграють саме підприємства, чия продукція буде більш якісною та безпечною, ті, хто навчиться економити на витратах, захищати свій бренд, і ті, хто зуміє зайняти нові ринки. Саме наявність упроваджених систем управління безпечністю, побудованих на принципах НАССР, на підприємстві зможе забезпечити всі ці фактори. НАССР є єдиною системою управління безпечністю харчової продукції, яка довела свою ефективність і прийнята міжнародними організаціями. На відміну від традиційної системи управління безпечністю та якістю продукції, коли невідповідність виявляється вже на стадії готового продукту, НАССР запобігає проблемі у процесі виробництва, - зазначив  Олександр Ясинецький.

Реалізація положень цього закону забезпечує встановлення прозорого механізму надання державних гарантій безпечності харчових продуктів, а також запровадження державного контролю у сфері санітарних та фітосанітарних заходів «від лану – до столу» згідно з вимогами європейського законодавства.  Про вимоги нового законодавства розповів експерт Григорій Мазур.

- Для поступового переходу виробників на використання процедур НАССР Законом України визначено перехідний період щодо їх впровадження, зокрема для потужностей, які провадять діяльність з харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей) через три роки з дня, наступного за днем опублікування цього закону (з 20.09.2017 року); потужностей, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (крім малих потужностей), - через чотири роки відповідно  (з 20.09.2018 року); малих потужностей - через п’ять років  (з 20.09.2019 рік). Перехідні періоди  дають можливість операторам ринку переорієнтуватися на нові вимоги та, якщо  необхідно, привести виробництво  у відповідність до положень нового закону. Проте  сертифікація постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, не є обов’язковою. Разом з цим, перевірка дотримання вимог буде проводитися за затвердженою формою акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, - пояснив Григорій Мазур.

Представники Держпродспоживслужби звернули увагу виробників харчових продуктів, що закон передбачає перевірку інспекторами підприємств без попередження заздалегідь, окрім аудиту системи НАССР – аудит постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР, проводиться за умови повідомлення оператору  ринку не пізніше  ніж за три робочі дні до здійснення  заходу. Це пов’язано з необхідністю підготовки пакета документів та забезпечення участі в цьому процесі всіх  працівників, які відповідають  за впровадженням системи на підприємстві.

За порушення закону передбачені жорсткі санкції. Сума штрафу для юридичних осіб може досягти 70 тисяч гривень – у залежності  від скоєного правопорушення.

У ході тренінгу  оператори ринку отримали відповіді на свої запитання стосовно практичного впровадження та сертифікації системи управління безпечності харчових продуктів, випуску недоброякісної та не сертифікованої продукції, яка виробляється та реалізується під сертифіковану продукцію, управління аутсорсінгом, контролю реалізації та збереження харчової продукції в торгових мережах тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів