Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виставка «Папа свободи» у Запоріжжі сприяє українсько-польським взаєминам

27 квітня 2018 - 15:32

До 100- річчя незалежності Польщі та 40-річчя понтифікату Іоанна Павла ІІ у Запоріжжі відкрилася виставка «Папа свободи» на базі Запорізької державної інженерної академії. Експозицію підготовлено за підтримки  Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації та під егідою Польського інституту і Генерального Консульства Республіки Польща.

Виставка «Папа свободи», у складі якої представлено й образотворче мистецтво, демонструє нещодавні події, пов’язані з історичною постаттю Папи Св. Іоанна Павла ІІ, знайомить із фактами, які призвели до політичних змін у Європі та в світі. Під час заходу учасники продемонстрували музичні та вокальні номери.

В урочистому відкритті взяли участь почесні гості, серед них: Віце-консул Республіки Польща в Україні у Харкові Ян Здановський, єпископ-помічник Харківсько-Запорізької дієцезії РКЦ Ян Собіло,  начальник управління Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Павло Мяло, директор Польського інституту в Києві та радник Посольства Республіки Польща в Україні Бартош Мусялович, голова Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаль Хамдані, члени польських національно-культурних товариств області.

До організації заходу долучилися товариство польської культури ім. Св. Іоанна Павла ІІ,  Центр польської мови і культури ім. Яна ІІІ Собеського у ЗДІА, Клуб польської культури ім. Г.Сенкевича з м. Енергодар, товариство польської культури ім. А. Міцкевича та спілка поляків Запоріжжя «Полонія».

У рамках заходу за участю науковців державної інженерної академії та національного технічного університету відбулося засідання філософського клубу на тему: «Від незалежності до незалежності: єдність України і Польщі». Мова йшла про вкрай актуальні для взаємовідносин двох країн питання: події 100-річної давнини, спільні історичні паралелі в історії наших країн, трагічні події, спричинені тоталітарними режимами Німеччини та Радянського Союзу. Присутні також ознайомилися з історією перебування поляків на теренах Запорізького краю та сучасною  діяльністю польських культурних товариств.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів