Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі освітяни поширюють свій досвід упровадження інклюзивної освіти по всій Україні

16 травня 2018 - 10:39

У Запоріжжі триває цикл тренінгів Благодійного фонду Порошенка з організації ефективної роботи інклюзивно-ресурсних центрів.

В урочистому відкритті чергового тренінгу, який проводиться для регіональних тренерів з інклюзивного навчання Вінницької, Одеської та Рівненської областей, взяв участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. Захід традиційно проводиться на базі «Козацького ліцею».

Вітаючи учасників, очільник регіону підкреслив, що облдержадміністрація разом з облрадою, органами місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад, депутатським корпусом, освітянською і батьківською громадськістю вважає впровадження інклюзивної освіти одним із провідних напрямків у своїй діяльності.

- Свого часу Запорізький регіон був обраний пілотним для впровадження проекту інклюзивного навчання у рамках реалізації всеукраїнського науково-педагогічного експерименту Благодійного фонду Порошенка та Міністерства освіти і науки України. І нині влада Запорізької області докладає чимало зусиль, аби цей проект виражався не тільки в кількості, а й у якості інклюзивної освіти. Зокрема, протягом дії Програми розвитку освіти Запорізької області на 2013-2017 роки владою регіону виділено близько 80 мільйонів гривень на розвиток освіти, в тому числі інклюзивної. Наприклад, у вересні 2017 року за кошти обласного бюджету придбано універсальні сходові гусеничні підйомники з майданчиком для транспортування інвалідних візків для 10 закладів загальної середньої освіти, в яких організовано навчання в інклюзивній формі для дітей на інвалідних візках. Обласною радою також виділялися кошти на оснащення сучасних медіатек, придбання комп’ютерної техніки для шкіл з інклюзивною формою навчання. У 2018 році на оснащення кабінетів інклюзивно-ресурсних центрів з державного бюджету виділено 3,65 мільйона гривень, а з обласного бюджету – 4,9 мільйона гривень для обладнання ресурсних кімнат. Запевняю вас, що робота із соціалізації кожного вихованця, учня, студента з особливими освітніми потребами у Запорізькій області буде постійно продовжуватися. Ми відкриті для співпраці і спілкування, будемо вдячні, якщо й ви поділитеся своїм досвідом. Цей тренінг триватиме три дні, тож бажаю плідної праці, цікавих напрацювань, втілення прийнятих рішень та ідей, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У свою чергу, директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Тетяна Озерова повідомила, що в 2016/2017 навчальному році в області налічувалося 47 шкіл з інклюзивною формою навчання, в яких працювали 78 класів зі 154 учнями з особливими освітніми потребами, та 12 дитячих садків, де було створено 15 груп для 45 дітей.  А вже в цьому 2017/2018 навчальному році кількість шкіл з інклюзивною освітою збільшилася до 121 (майже в чотири рази), де навчається 395 учнів, а кількість закладів дошкільної освіти зросла до 27, де в 35 групах виховуються 95 дітей.

Наразі в області проводиться активна робота по створенню інклюзивно-ресурсних центрів: із 29 запланованих інклюзивно-ресурсних центрів уже прийнято 28 рішень про їх створення; 16 інклюзивно-ресурсних центрів  офіційно розпочали свою роботу.

Згідно з планом  такі тренінги у Запоріжжі триватимуть до листопада. Тож із досвідом запорізьких освітян ознайомляться їх колеги з усіх регіонів України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Диспетчерський центр «Укренерго» застосував графік аварійних відключень до кінця сьогоднішнього дня у Запорізькій області

Труднощі з оформленням пенсії та відновленням житла: Зінаїда Бойко відповіла за запити мешканців регіону

З 30 березня відкриється двосторонній проїзд через «новий» міст у Запоріжжі – раніше він був одностороннім

Фортифікації на Запорізькому напрямку будуються в три зміни: Іван Федоров в етері телемарафону «Єдині новини»

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Центри для навчання та соціалізації школярів відкрили у двох громадах Запорізького району

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ