Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області активно розвивають альтернативні форми сімейного виховання

23 травня 2018 - 13:47

Напередодні Дня захисту прав дітей, що відзначається  щороку 1 червня, відбулося засідання круглого столу з питань державної сімейної політики, попередження соціального сирітства та захисту прав дітей. У заході взяли участь керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва, керівники профільних управлінь та департаментів ОДА, представники громадських організацій та благодійних фондів, активісти, представники духовенства.

За даними Служби у справах дітей ОДА, в області налічується  3709 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 998 біологічних сиріт та 2711 сиріт при живих батьках.  

- В Україні в цілому, і в Запорізькій області зокрема, реалізується системна політика щодо профілактики соціального сирітства, запобігання виходу дитини з рідної сім’ї. Центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді здійснюють роботу з виявлення родин, які перебувають у складних життєвих обставинах, не виконують якісно батьківські функції. Таким сім’ям забезпечується допомога у вигляді соціального обслуговування, соціального супроводу,  профілактики і соціальної реабілітації.  З 2006 року набули поширення такі альтернативні форми сімейного виховання, як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Якщо у 2006 році в області налічувалось лише чотири дитячих будинки сімейного типу та 20 прийомних сімей, то на сьогодні функціонує 34 дитячих будинки та 204 прийомні сім’ї.  Загалом в  області  у сімейних форм виховання, таких як  опіка, піклування, прийомні сім’ї  та дитячі будинки сімейного типу, проживає 3278 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування  або  88,4%.  На сьогодні одним із пріоритетів державної політики є процес реформування інтернатних закладів і створення органами місцевого самоврядування умов для повноцінного виховання дитини в сім’ї або умовах, наближених до сімейних, на рівні територіальної громади її постійного проживання, - зазначила  керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

Як підкреслила Антоніна Матвєєва, наразі в області створено та функціонує 203 прийомні сім’ї, де виховуються 436 дітей та 34 дитячих будинки сімейного типу з 225 дітьми-вихованцями (з урахуванням прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу з числа внутрішньо переміщених осіб з Донецької та Луганської областей). Протягом першого кварталу 2018 року створено чотири прийомні сім’ї, куди влаштовано 13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та один дитячий будинок сімейного типу з п’ятьма  вихованцями.

- Для вдосконалення системи надання соціальних послуг та реформування закладів інституційного догляду та виховання дітей у  Запорізькій області протягом січня – березня 2018 року  проведено підготовчу роботу перед розробкою і затвердженням обласного плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, а саме збір  інформації про становище дітей та сімей  на рівні міст, районів, ОТГ для визначення потреби вразливих груп населення в освітніх, медичних, соціальних та реабілітаційних послугах, формах альтернативного догляду дітей, інших механізмах соціального захисту дітей, - повідомила Антоніна Матвєєва.

Учасники круглого столу також обговорили низку тематичних питань: «Відновлення сімейних цінностей – запорука духовності держави», «Захист прав дітей та шляхи попередження соціального сирітства», «Підготовка дітей до сімейного життя в новій українській школі», «Вплив здорового способу життя на формування генофонду нації», «Соціальний захист сімей у Запорізькій області», «Розвиток системи надання соціальних послуг для дітей і сімей з дітьми та реформування закладів інституційного догляду – крок до відповідального батьківства» тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів