Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі аграрії тимчасово припинили сівбу пізніх культур через посуху

25 травня 2018 - 10:37

Останнім часом на території області утримувалися несприятливі агрометеорологічні умови для вегетації всіх сільськогосподарських культур. Внаслідок відсутності ефективних опадів відбувається інтенсивна втрата продуктивної вологи  як із верхніх, так і з метрового шарів ґрунту.

За даними маршрутних обстежень, проведених метеостанціями області, у метровому шарі ґрунту під озимою пшеницею на 73 % обстежених площ запаси продуктивної вологи знизились до недостатніх значень – 7-72 мм при оптимальних  121-175 мм. На цей період така кількість доступної для рослин води є вкрай недостатньою для росту та формування повноцінного колоса. На окремих ділянках ситуація вкрай критична - кількість продуктивної вологи у метровому шарі ґрунту на 20 % площ становила всього 21-30 % від норми. Верхній шар ґрунту, за даними обстежень, майже сухий.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, озимі зернові на площі 487,3 тис. га (71,8 %), знаходяться в доброму і задовільному стані, 190,7 тис. га (28,1 %) – у  слабкому і зрідженому, а посіви на 182 га (0,03 %) загинули в осінньо-зимовий період. У доброму й задовільному стані знаходиться 19,8 тис. га (60,6 %) озимому ріпаку, в слабкому і зрідженому стані – 11,6 тис. га (35,6 %), загинуло – 1256 га (3,8 %).

Фахівці метеостанцій зазначають, що на більшості ділянок з посівами озимої пшениці було зареєстровано передчасне пожовтіння листків нижнього ярусу. На окремих площах відмічено пожовтіння листків нижнього ярусу та засихання стебел, стан цих посівів погіршився до незадовільного. Добре та задовільне зволоження метрового шару ґрунту (88-106 мм) під озимою пшеницею та ярим ячменем зберігалося лише місцями у центральних та північно-східних районах області.

За станом  на 24 травня в області посіяно ярих культур на площі 792,7 тис. га або 90 % до запланованого. В тому числі: ярі зернові та зернобобові культури посіяні на площі 214,2 тис. га або 86 %; соняшника -  на 514,3 тис. га або 99 %; інших культур – 64,2 тис. га.

За даними райдержадміністрацій, внаслідок аномально теплої погоди та тривалої відсутності ефективних опадів  у Бердянському районі на ділянках з посівами ярих культур заактована загибель 105 га ярого ячменю і 68 га гороху, в Чернігівському районі - 215 га гороху. На окремих площах орного шару ґрунту на посівах соняшника ситуація також критична, в ньому міститься усього 5-7 мм продуктивної вологи, через посуху на цих ділянках спостерігається зрідженість посівів.

Таким чином, за агрометеорологічними розрахунками та враховуючи дійсний стан посівів, теплозабезпеченість періоду, очікувані погодні умови у травні-червні, зерно озимої пшениці, ячменю досягне молочної стиглості раніше звичайних строків, а саме - 02-06 червня, а воскової стиглості - вже 18-22 червня.

У зв’язку з відсутністю вологи в ґрунті запорізькі аграрії припинили посів пізніх культур.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області