Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі підприємства готуються до введення в дію нового Закону України «Про ринок електричної енергії»

30 травня 2018 - 15:41

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля відбулася нарада з обговорення правових, економічних та організаційних засад функціонування ринку електричної енергії відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» за участю експертів  галузі.

- На сьогодні чимало підприємств Запорізької області занепокоєні питаннями, пов’язаними з новим Законом України  «Про ринок електроенергії». Тож ми запросили експерта в області енергетики, аби він більш детально розповів про нововведення та роз’яснив нюанси вимог до споживачів ринку електроенергії, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Так, 11 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про ринок електричної енергії». Закон визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище. Закон відповідає вимогам Європейського Союзу, впроваджує конкурентний ринок електроенергії та забезпечує прозорість в енергетичній галузі, передбачає виконання вимог третього енергетичного пакета ЄС.

Перед зібранням виступив експерт енергетичної галузі Олександр Притика, який висвітлив питання стосовно впровадження нового ринку електроенергії та майбутньої реформи. Зокрема, йшлося про  примусове розділення енергорозподільчих компаній (обленерго) і заборону обленерго поставляти електроенергію споживачам;  скасування директивних тарифів на постачання електроенергії, за винятком побутових і малих споживачів; зникнення функції гарантованого постачальника, яку виконувало обленерго, а також збереження до 01.07.2019 ДП «Енергоринок» як єдиного продавця і покупця електроенергії на ОРЕ. Окрему увагу експерт приділив скасуванню директивних цін на продукцію генеруючих компаній за винятком електроенергії, яка виробляється для потреб побутових споживачів; трансформації діючої моделі Оптового ринку єдиного покупця/продавця на європейську модель двосторонніх договорів, оптового ринку (на добу вперед) і балансуючого ринку; появі додаткових (або видозмінених) функцій: адміністратора комерційного обліку, постачальника послуг комерційного обліку, оператора ринку на добу вперед та збереженню функції гарантованого покупця (НЕК «Укренерго») для «зеленої генерації».

Доповідач наголосив, що з метою недопущення колапсу в питанні постачання та розподілу електричної енергії всім споживачам необхідно вивчити вимоги нового енергетичного законодавства, усвідомити всі ризики, права і обов'язки. У разі значної питомої ваги електроенергії в собівартості продукції, високих вимог до надійності і якості варто залучити професійних консультантів. Необхідно також провести енергоаудит та виявити резерви для підвищення енергоефективності. Більше того, оскільки відповідні заходи окупляться на тлі зростання ціни електроенергії, варто обрати незалежного постачальника електроенергії вже зараз, не чекаючи впровадження та посилення нових бар`єрів на шляху зміни постачальника, та встановити довгострокові взаємовигідні умови співпраці.

Експерт також поінформував учасників про внесення змін до чинної нормативної документації, що вимагають переглянути тарифи для «зеленої» генерації; норми прибутковості; існуючі нормативні акти з метою створення конкуренції на роздрібному ринку електроенергії тощо.

Підбиваючи підсумки, Костянтин Бриль наголосив на тому, що ці питання є вкрай важливими для Запорізької області як промислового регіону.

- Упровадження цієї реформи є незворотнім. Тож найближчим часом представники підприємств мають напрацювати та запропонувати ряд законодавчих ініціатив, які будуть враховані при формуванні відповідних підзаконних актів та кодексів. Задля того, аби на рівні держави наші пропозиції були почуті, ми звернемося до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, НКРЕ КП та народних депутатів України, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів