Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Форум-театр розкриває можливості жінок-переселенок при їх інтеграції у нове середовище

30 травня 2018 - 12:36

Для жінок, що є внутрішньо переміщеними особами, а також для жінок, які проживають у Запорізькій, Донецькій, Луганській областях та мають особистий досвід переживання наслідків збройного конфлікту, відбулася Майстерня креативної адвокації з прав жінок. Структура ООН «Жінки» разом із громадською організацією «Театр для діалогу» розпочали в Україні проект для жінок, спрямований на покращення знать щодо політик, практик та можливостей реалізації своїх прав в умовах реформ. У Запоріжжі партнером проекту став  обласний благодійний фонд «Усмішка дитини».

Завдяки методиці форум-театру кожна жінка-учасниця мала можливість прослідкувати системні проблеми, з якими стикаються жінки внаслідок конфлікту, синтезувати загальні рішення цих проблем у творчому форматі, а також підвищити поінформованість жінок, що постраждали від військового конфлікту і  різних форм дискримінації.

До заходу долучилася керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, яка впевнена, що у період упровадження реформи децентралізація, коли на місцях розбудовується новітнє середовище, необхідно налагодити діалог з жінками, у тому числі і внутрішньо переміщеними, адже це призведе до активної взаємодії  з владою.

Форум-театр передбачає залучення учасниць до театральної майстерні, де через гру, роботу з тілом, уявою, емоціями та особистими історіями можна цілісно усвідомити й обговорити власний досвід переселення та активності. Головною метою форум-театру є надання інформації та набуття навичок вирішення існуючої проблеми певною людиною з використанням досвіду інших людей та  підключенням можливостей власного емоційного інтелекту.

Так, на базі Запорізького обласного центру молоді  жінки-переселенки та активістки відтворили відрізок часу з життя однієї жінки, яка переїхала з Мар’янки до Запоріжжя з донькою. Історія заснована на реальних подіях. Проблеми та ставлення до героїнь по сюжету вистави були різні. Після закінчення вистави  присутні окреслили ряд проблем (стосунки з матір’ю, з новим чоловіком, проблема при оренді житла, фізичне насильство, пошук роботи), а далі кожна учасниця у ролі героїні  мала можливість змінити кінець цієї вистави.

Таким чином, за допомогою методики форум-театру  відбулося якісне дослідження потреб жінок-ВПО, які визначили бар’єри, що перешкоджають їм у доступі до можливостей, ресурсів, прийняття рішень. Учасниці також сформували рекомендації для влади, медіа і громадськості щодо усунення визначених бар’єрів.

Зазначимо, що форум-театр винайдено бразильським режисером та політиком Аугусто Боалем у другій половині 20 ст. На сьогодні методика використовується  у  понад 60 країнах світу. В Україні методику практикує громадська організація «Театр для діалогу», також у своїй практиці її елементи використовують українські правозахисники, педагоги та психологи.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів