Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запорізькій області запроваджується професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців

21 червня 2018 - 09:44

За п’ять місяців 2018 року 5,4 тисячі роботодавців поінформували центри зайнятості Запорізької області про наявність 23 тисяч вакансій, що на 6,7% більше, ніж у відповідному періоді минулого року.

За інформацією Запорізької обласної служби зайнятості, з них 20,3 тис. вакансій  або 88,2%  були укомплектовані. Тривалий час рівень укомплектування вакансій у Запорізькій області є найбільшим в Україні (середній по Україні – 65,8%). Середня тривалість укомплектування вакансій становить вісім днів.

При наявності позитивної динаміки щодо збільшення вакансій тим не менше   навантаження на одне вільне робоче місце по окремих територіях перевищує середньообласний показник в декілька разів, що свідчить про наявність значних диспропорцій між попитом та пропозицією робочої сили.

Найбільше претендентів на одне вільне робоче місце спостерігалося у сфері державного управління й оборони; обов’язкового соціального страхування,  фінансовій та страховій діяльності, у професійній, науковій та технічній діяльності, а найменше - у добувній промисловості, тимчасовому розміщенні та організації харчування.

За професійними группами  найбільше претендентів на одну вакансію – серед  державних службовців, керівників (24 особи на одну вакансію), а найменше – серед кваліфікованих робітників з інструментом (чотири особи на одну вакансію).

Крім дисбалансу між попитом та пропозицією робітничих кадрів негативно впливають на укомплектування кадрів умови та оплата праці, запропоновані роботодавцями.

Аналіз професійного складу безробітних показує, що 45% мають  вищу або базову вищу освіту, а питома вага вакансій для осіб з вищої освітою складає 23,7%. На сьогодні на ринку праці переважає попит  на робітничі професії, а саме: електрогазозварника, токаря, фрезерувальника, слюсаря з механоскладальних робіт, водія, тракториста тощо.

- Уже не перший рік триває негативне явище, коли випускники професійних і вищих навчальних закладів не можуть працевлаштуватися, оскільки фах, який вони отримали, не затребуваний на ринку праці. Існуючий дисбаланс між обсягами й напрямами підготовки кадрів та потребами виробництва, орієнтація навчальних закладів на рейтингові професії, а не на потреби ринку праці обертається не лише дефіцитом необхідних кадрів для роботодавців, а й безробіттям для молоді, - пояснила ситуацію директор Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік.

З метою зменшення дисбалансу між попитом та пропозицією робочої сили службою зайнятості здійснюється професійне навчання безробітних на замовлення роботодавців. Так, протягом січня-травня  2018 року на конкретні робочі місця пройшли навчання  1842 безробітних. Претенденти на навчання  відбираються з урахуванням  вимог конкретного робочого місця та перспектив розвитку  підприємства.

Центри зайнятості області  активно впроваджують практику довготривалої співпраці щодо підготовки робітничих кадрів з провідними підприємствами області, такими як Запорізька  дирекція ПАТ «Укрпошта»,  ПАТ «Електрометалургійний завод «Дніпроспецсталь ім. Кузьміна А.М.», ПАТ "Мотор Січ", ПРАТ "Запорізька кондитерська фабрика", КП «Водоканал», КП «Запоріжелектротранс», ТОВ "Азовгідромаш",  ВАТ "Бердянськсільмаш" та інші.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів