Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На головній площі області замайорів кримськотатарський прапор

26 червня 2018 - 10:23

Сьогодні, 26-го червня, в усьому світі відзначається День кримськотатарського прапора. На знак поваги, підтримки і солідарності з корінним народом Криму в Запоріжжі, на площі Фестивальній, підняли кримськотатарський стяг. Організаторами заходу виступили Запорізький офіс громадської організації «КримSOS-Запоріжжя» за підтримки Запорізької облдержадміністрації та Асоціації національних меншин Запорізької області. Як відзначив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, запоріжці проявляють солідарність і пошану стосовно кримчан, адже у свідомості багатьох Крим – це Україна. Саме тому нині на головній площі обласного центру майорить два прапори - прапор України і кримськотатарський.

- Подібні ініціативи надходять від громадських організацій та національної громади, а влада підтримує такі заходи. Важливо, що до заходу приєднались не тільки запоріжці, а й представники різних національних громад, які підтримують та поважають кримськотатарський народ, - підкреслив Владислав Мороко.

Учасники акції на площі символічно розгорнули ще один кримськотатарський прапор на знак єдності народів. За словами організаторів, сьогодні кримськотатарський прапор вже вдруге був піднятий на головній площі обласного центру, проте цей захід планується зробити доброю традицією для запорізької громади та проводити щорічно у день кримськотатарського прапора.

Прапор кримських татар - полотнище блакитного кольору, із жовтим гербом (тамгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір, традиційний колір тюркських народів, використовувався ще на стягах Кримського ханства. З ханських часів бере свій початок і зображений на прапорі герб - тарак-тамга, що є родовим знаком Ґераїв, керівний династії Кримського ханства. Вважається, що першим цей символ почав використовувати засновник Кримського ханства Хаджі Ґерай.

У новітній історії прапор активно використовувався після Лютневої революції в Російській імперії, починаючи з літа 1917 року. Після проголошення Україною Незалежності 1991 року, блакитний стяг із тамгою був прийнятий Курултаєм кримськотатарського народу, як національний.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів