Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна програма підтримки молочного скотарства ефективно допомагає запорізьким тваринникам

26 червня 2018 - 11:37

У рамках реалізації програми розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах Запорізької області на 2014-2018 роки ТОВ «Татекс СПФ» Оріхівського району отримало у минулому році кошти обласного бюджету за приріст дійної череди корів. З метою перевірки ефективного використання коштів представники Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації відвідали це господарство.

Господарство має статус племінного репродуктора з вирощування та розведення поголів’я  великої рогатої худоби української червоно - рябої молочної породи. ТОВ «Татекс СПФ» забезпечує не тільки власне відтворення поголів’я великої рогатої худоби, а й має можливість реалізовувати племінне поголів’я іншим господарствам.

Наразі у господарстві налічується 406 голів великої рогатої худоби, в тому числі 190 корів. За минулий рік у господарстві надій на одну корову склав 8927 кг, це другий показник по області. З початку року надій молока на одну корову склав 4615 кг, що більше минулорічного показника на 213 кг. Виробництво молока збільшилося на 58 тонн до рівня минулого року і склало 877 тонн.

Також у господарстві створено міцну кормову базу, де вже заготовлено близько тисячі тонн сінажу, забезпечено ситу годівлю поголів’я великої рогатої худоби, створено комфортні умови утримання, на високому рівні проводиться селекційно-племінна робота.

Інформація по кожній корові знаходиться в електронному вигляді, де автоматично постійно фіксується продуктивність та фізіологічний стан. Середньодобовий надій молока на одну корову складає 29 кг при середньому по області 18,3 кг. Це один із найвищих показників серед сільгосппідприємств регіону.

У господарстві за власні кошти побудовано та введено в дію доїльний зал типу «Паралель», реконструйовано та введено в дію два корівники на 300 голів, здійснено реконструкцію тваринницького приміщення на 200 голів та вигульні майданчики для поголів’я молодняка великої рогатої худоби.

За словами керівника підприємства Ігоря Столяра, у поточному році в господарстві планується не тільки зберегти, а й збільшити поголів'я дійної череди корів та продовжити участь у виконанні обласної програми.

Як зазначив директор Департаменту Андрій Поляков, завдяки не тільки наполегливій праці всього колективу підприємства, а й втіленню передових технологій у виробництві молока, господарство з кожним роком досягає нових успіхів у виробництві сільськогосподарської продукції, зокрема галузі тваринництва.

Довідково: З метою стимулювання нарощування поголів'я великої рогатої худоби, в першу чергу маточного поголів'я корів, збільшення виробництва молока та м'яса, в регіоні прийнята та діє програма розвитку галузі молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах та сільськогосподарських обслуговуючих кооперативах Запорізької області на 2014-2018 роки. Програмою передбачено щорічне виділення коштів із загального фонду обласного бюджету в розмірі 1 млн. грн. із розрахунку 5 тис. грн. за кожну прирощену голову дійного стада корів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів