Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Старт та стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади

26 червня 2018 - 17:08

Під головуванням віце-прем’єр-міністра - Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадія Зубка відбулась селекторна нарада щодо підготовки до нового опалювального сезону 2018-2019 рр. Участь у заході взяв голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

На початку заходу Геннадій Зубко підкреслив, що сьогодні у вкрай незадовільному стані виконання закону №1730 щодо реструктуризації боргів теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії. 214 підприємств теплопостачання і водопостачання включені у Реєстр щодо реструктуризації заборгованості. Сума пені, штрафних і фінансових санкцій, що підлягає списанню згідно Закону складає 6,4 млрд грн.

- Лише 35 підприємств уклали договори реструктуризації з НАК «Нафтогаз України». Тож, хочу наголосити, що всі підприємства ТКЕ повинні прискорити процедуру підписання договорів і розпочати процедуру реструктуризації, - наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

За його словами, це дасть можливість зрозуміти, що підприємства вже почали рухатися в напрямку реструктуризації своєї заборгованості, як відбуватимуться розрахунки з НАК «Нафтогаз України», які кризові ситуації чекають підприємства ТКЕ у разі затримки з отриманням номінації на постачання газу для виробництва теплової енергії перед опалювальним сезоном.

- Ще раз нагадую і наголошую, часу залишились дуже мало на підготовку до опалювального сезону. І сьогодні одним із головних завдань для місцевого самоврядування та підприємств ТКЕ є саме  договірна робота. Всі проблемні питання, які виникають можна розв’язати – потрібно лише комунікувати між собою й кожному відповідально виконувати свій функціонал, - зазначив Геннадій Зубко.

Щодо фінансової дисципліни комунальних підприємств, урядовець наголосив, що за накопиченими боргами в кожному випадку стоїть конкретний орган місцевого самоврядування. Адже, централізоване теплопостачання і водопостачання на сьогоднішній день є власністю громади.

Так, за інформацією НАК «Нафтогаз», теплопостачальні підприємства отримали відшкодування по пільгам та субсидіям у розмірі 3,9 млрд грн. За словами віце-прем’єр-міністра, за рахунок цих коштів можна поліпшити ситуацію з розрахунками підприємств за спожитий природний газ.

Окрему увагу Геннадій Зубко приділив тому, що в умовах фінансової децентралізації у місцевого самоврядування є всі можливості вчасно і належним чином підготуватись до опалювального сезону 2018/2019 років.

- У руках місцевого самоврядування — і потужний фінансовий ресурс, і теплопостачальні підприємства. На сьогоднішній день ми зробили багато речей, щоб підсилити місцеве самоврядування у питаннях підготовки критичної інфраструктури до опалювального сезону. Тільки за минулий рік доходи місцевих бюджетів склали 192 млрд грн. На 1 червня місцеві бюджети вже склали 89 млрд, тоді як у 2017 році на цей день було 72 млрд грн., - наголосив віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Він повідомив, що на підготовку до опалювального сезону органами місцевого самоврядування закладено 11 млрд грн. Разом з тим, на підготовку критичної інфраструктури до зими органи місцевого самоврядування витрачають лише 3% своїх бюджетів розвитку. Геннадій Зубко також повідомив, що на сьогодні накопичились  залишки на казначейських рахунках ОМС у розмірі 68 млрд грн.

- Вчергове наголошую: старт та стабільне проходження опалювального періоду – зона відповідальності місцевої влади. Муніципалітети, маючи всі можливості – фінансові і технічні, відповідальні за вчасне підключення соціальних і житлових об’єктів до тепла. Початок і проходження опалювального сезону – абсолютно планова робота, яка здійснюється не за один день чи тиждень. Вона  має бути системною, та скоординованою. Для того, щоб увійти в опалювальний сезон потрібна комунікація та злагодженість всіх органів, підприємств та служб, а також чітке розуміння своєї зони відповідальності, — наголосив Геннадій Зубко.

Тож в рамках селекторної наради Віце-прем’єр-міністр доручив  регіонам  провести координаційні наради за участі мерів міст та керівників комунальних підприємств для вирішення всіх існуючих проблемних питань та активізації договірної роботи з НАК «Нафтогаз» для того, щоб вчасно отримати номінації на поставки газу.

 

За матеріалами прес-служби Віце-прем’єр-міністра України

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів