Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Приморському районі з’явиться пам’ятник жінкам-повстанцям

4 липня 2018 - 14:38

До 85-х роковин Голодомору 1932-1933 років у с. Борисівка Приморського району встановлять пам’ятний знак, присвячений народному повстанню у жовтні 1930 року. За радянські часи ці події замовчувалися, лише за згадку про них на людей чекали репресії. Правду громада дізналася лише нещодавно завдяки дослідженням заступника голови Українського інституту національної пам’яті  Володимира Тиліщака та історика Юрія Щура.

Так, у жовтні 1930 року партійне керівництво вирішило забрати у селян хліб, щоб покарати за небажання йти до колгоспного рабства. Комсомольці ходили по хатах та вигрібали все до останньої зернини. Спротив розпочався 6 жовтня 1930 року за ініціативи 24-річного Івана Бондаренка. Десятки жінок ставали пліч-о-пліч, перекривали в’їзди до дворів, оточували та розганяли «активістів». Міліція заарештувала кількох протестувальниць. У відповідь сотні людей оточили сільраду, погрожуючи штурмом. Жінок відпустили і вже наступного дня заворушення продовжилися. Великий спротив грабіжникам чинили у господарствах Пилипа Онищенка, Афанасія Потанєєва та багатьох інших борисівців. Запорізьке селянство не корилося сталінським поплічникам. Народні виступи відбувалися у с. Широке Запорізького району, на Михайлівщині та Мелітопольщині. Апогеєм народної боротьби стало Борисівське повстання.

Селянські виступи тривали три тижні. Проте, люди не могли безкінечно протистояти радянській каральній машині. Чекісти заарештувало тридцятьох найбільш активних учасників та зламали спротив.  За рік у селі розпочався штучний голод. Про нього згадує у своїх мемуарах уродженець Борисівки, правозахисник та дисидент Петро Григоренко.

За результатами організаційної наради у Приморській райдержадміністрації, за участі заступника директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександра Зубченко, вирішено гідно відзначити подвиг народних героїв. Так, до Дня вшанування  жертв голодоморів на сільському Меморіалі Слави встановлять пам’ятний камінь та інформаційну табличку на честь першого в області повстання проти колективізації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою