Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Переможці конкурсу-фестивалю „Баянне коло на Запоріжжі” прославили наш край у Франції

2 серпня 2018 - 16:39

Нещодавно студенти й викладачі Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди повернулися з подорожі до Франції.    

Поїздка до Франції стала продовженням Всеукраїнського фестивалю-конкурсу  „Баянне коло на Запоріжжі”, в якому взяли участь більше ста молодих музикантів із 20 міст України. Цей мистецький захід проводиться за підтримки Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації, на який з обласного бюджету було виділено 85 тис.грн.

Гостем фестивалю „Баянне коло на Запоріжжі” цього року була Надзвичайний і Повноважний посол Франції в Україні мадам Ізабель Дюмон, яка висловила бажання провести спільну з музучилищем культурну акцію.  Переможців „Баянного кола” Ізабель Дюмон запросила до Франції і за сприяння  посольства Франції в Україні та запорізької спільноти „Альянс Франсез” запорізькі юні музиканти та викладачі побували з концертами у французькій провінції Нормандія, а також відвідали Париж.

Як розповів директор музичного училища ім. П. Майбороди Сергій Пелюк, у Нормандії наші музиканти виступали в муніципалітетах Сен-П'єр-ан-Пор і Фекам. Усі концерти завершувалися однаково - глядачі стоячи аплодували юним виконавцям та квінтетові викладачів музучилища „Містерія”.

У перший же день перебування в Сен-П'єр-ан-Пор запорізькі музиканти дали концерт у костелі.

 - Концерт під дахом храму став знаковим і для нас, і для глядачів. – Нас вразила акустика, церковна атрибутика, уважна публіка, вся атмосфера – це була і велика насолода, і велика відповідальність. Після цього виступу на кожен наш наступний концерт приходили попередні глядачі з усієї округи. Незважаючи на те, що акордеон вважається французьким інструментом, там на ньому не грають класику. Тож твори Баха, Вівальді та Шопена у нашому виконанні стали для місцевих слухачів несподіванкою, як і злагоджена ансамблева гра дуже молодих музикантів. А в портовому місті Фекам ми взяли участь у церемонії зустрічі шхуни „Л'Етуаль”, на якій під справжніми вітрилами проходять навчання місцеві курсанти. Вісім юних українських музикантів привітали моряків мелодіями „Запорізького маршу” і вальсу „Під небом Парижа”. У  Сен-П'єр-ан-Пор наші артисти взяли участь у заходах до Дня міста. Ми щиро вдячні Департаменту  культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, обласній владі за підтримку всіх наших творчих починань, у тому числі й за сприяння в здійсненні цієї поїздки, - зазначив Сергій Пелюк.

 

 Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

Читайте також