Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З початку року за «доступними ліками» звернулися майже пів мільйона запорізьких пацієнтів

14 серпня 2018 - 14:47

Заступник Міністра охорони здоров’я України Роман Ілик провів селекторну нараду з представниками профільних департаментів облдержадміністрацій з питання реалізації урядової програми «Доступні ліки» на територіях. На прямому відеозв’язку з Міністерством у Запорізькій області перебувала в.о. директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марина Воловик.

- Програма «Доступні ліки» є успішною політикою відшкодування. Мільйони українців щомісяця отримують ліки безоплатно чи з суттєвими знижками. Програма продовжує динамічно розвиватися: лікарських засобів стає більше, ціни на них стають менші. І  все це відбувається добровільно, адже виробники за власною ініціативою знижують ціни на ліки, щоб потрапити до програми та переліку безоплатних препаратів, - зазначив заступник Міністра охорони здоров’я Роман Ілик.

На реалізацію програми для Запорізької області на 2018 рік виділено субвенцію з державного бюджету в сумі 44 827,0 тис. грн. Ця сума розподілена між адміністративно-територіальними одиницями області на підставі статистичних даних щодо кількості осіб, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму.

За інформацією Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, наразі укладено угоди зі 102 суб’єктами господарської діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які провадять господарську діяльність із роздрібної торгівлі лікарськими засобами, мережа яких включає 260 аптечних закладів.

За сім місяців поточного року було виписано 451 280 рецептів. У аптечній мережі здійснено відпуск лікарських засобів за 378 419 рецептами (83,8 % від виписаних). Вартість відпущених лікарських засобів аптечними закладами відповідно до звітів за січень-липень 2018 року склала 25 198,8 тис. грн., що становить 96,4 % від виділених на цей період  коштів.

Марина Воловик повідомила, що з метою забезпечення безперервної реалізації програми  Запорізькій області до кінця поточного року необхідно додаткові кошти субвенції в сумі 5613,0 тис. грн. Наразі готуються документи для винесення питання перерозподілу коштів субвенції по деяких територіях області на виконання Урядової програми «Доступні ліки» на  чергову сесію обласної ради у серпні 2018 року.

Заступник Міністра наголосив, що у разі виникнення  потреби у додаткових коштах для реалізації програми «Доступні ліки», профільним департаментам потрібно направляти листи до Міністерства, де будуть викладені чіткі розрахунки потреби коштів з урахуванням чимельності населення, пацієнтів, використаних коштів, виписаних рецептів тощо.

Нагадаємо, для того, щоб отримати препарати за урядовою програмою, потрібно звернутися до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки. На сайті Департаменту охорони здоров’я Запорізької облдержадміністрації  розміщена інформація про аптечні заклади та заклади охорони здоров’я області, задіяні у реалізації програми «Доступні ліки».

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни