Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

«Врожай-2018»: до місцевих бюджетів додатково надійшло майже 22 мільйони гривень

7 вересня 2018 - 14:21

Під керівництвом голови облдержадміністрації Костянтина Бриля в м.Приморськ відбулося виїзне спільне засідання колегії обласної державної адміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області.

На початку заходу очільник регіону вручив відзнаки Президента України. Так медаллю «За гуманітарну участь в Антитерористичній операції» нагороджено: голову Приморської міськрайонної організації Українського товариства мисливців та рибалок Аркадія Арабаджи; начальника господарчого відділення Центрального військового санаторію «Приморський» Олександра Коновальського та приватного підприємця Уляну Теслю. Крім цього, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток Запорізької області орденом «За заслуги перед Запорізьким краєм» ІІІ ступеня нагороджено заступника голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Бабаніна.

Першим питанням порядку денного розглянуто  результати проведення заходу «Врожай-2017» та попередні підсумки проведення заходу «Врожай-2018». Про це доповів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Поляков.

За даними місцевих робочих груп з організації проведення заходу «Врожай-2017», із 2,1 млн. гектар сільгоспугідь Запорізької області, що підлягали моніторингу, обстежено 2 млн. га, в тому числі:  державної власності – 388,2 тис.га,  колективної власності – 136,7 тис. га,  приватної власності – 1,6 млн. га,  комунальної власності – 6,2 тис.га, що становить 97,4%.

Моніторингом установлено, що із масиву обстежених сільгоспземель:  91,6 % використовується згідно з документами (1,9 млн. га);  6% не використовується у товарному виробництві (123 тис. га);  2,4 % використовуються без документів (48,5 тис. га).

У результаті спільних заходів місцевих робочих груп, ГУ Національної поліції в Запорізькій області та органів прокуратури виявлено порушення вимог земельного законодавства України, на підставі чого до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 67 кримінальні правопорушення.

У ході проведення заходу «Врожай-2017» місцевими робочими групами Бердянського, Більмацького, Василівського, Запорізького та Мелітопольського районів спільно з прокуратурою області виявлено на землях державної власності площею 456,5 га посіви зернових, зернобобових та олійних культур з ознаками безхазяйного майна, на підставі чого органами ДФС вжито заходи з розпорядження цим майном. За результатами спільних дій до місцевих бюджетів додатково надійшло 615,8 тис. грн.

Стосовно заходу «Врожай-2018», за попередніми даними місцевих робочих груп із 2,1 млн. гектар сільгоспугідь Запорізької області, що підлягали моніторингу, обстежено 1,79 млн. га, в тому числі: державної власності – 251,6 тис. га,  колективної власності – 112,6 тис. га,  приватної власності –1,4 млн. га, комунальної власності – 8,4 тис. га, що становить 85,7 %. Необстеженими залишаються 299 тис. га усіх форм власності.

За даними ГУ ДФС у Запорізькій області, місцевими робочими групами виявлено сім земельних ділянок загальною площею 633,3 га, які використовуються не за цільовим призначенням (сінокоси, пасовища, розорані під ріллю). Річна сума додаткових надходжень орендної плати за земельні ділянки державної власності до місцевих бюджетів склала 204,0 тис. грн., єдиного податку IV групи – 136,4 тис. грн.

Крім цього, з початку проведення заходу «Врожай-2018» добровільно оформлено 1569 найманих працівників, легалізовано доходів шляхом добровільного оформлення найманих працівників 6,5 млн. грн.

Додаткові надходження отримано також за рахунок: ПДФО – 1,2 млн. грн., ЄСВ – 1,4 млн. грн., військового збору – понад 98 тис. грн.

Кількість найманих працівників, яким збільшено розмір заробітної плати протягом 2018 року, складає 2492 особи, внаслідок чого легалізовано доходу 2,3 млн. грн. Додатково надійшло шляхом підвищення розміру заробітної плати: ПДФО – 0,4 млн. грн., ЄСВ – 0,5 млн. грн., військового збору – понад 35 тис. грн.

У рамках заходу «Врожай-2018» районними державними адміністраціями проводиться робота по укладанню договорів оренди земельних часток (паїв) та перегляду діючих договорів оренди. За станом на 20.07.2018  укладено 47 договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, у т.ч.: 37 договорів з юридичними особами та 10 – з фізичними особами. Загальна площа сільськогосподарських угідь згідно з укладеними та зареєстрованими договорами оренди земельних ділянок складає 1329,1 га. Річна сума додаткових надходжень орендної плати за земельні ділянки державної власності до місцевих бюджетів становить 1119,4 тис. грн., єдиного податку IV групи –131,7 тис. грн. Крім цього, сільгоспвиробниками області додатково укладено та зареєстровано 951 договір оренди земельних часток (паїв) з громадянами на загальну площу 4602,9 га, сума додаткових надходжень єдиного податку IV групи складає 1408,1 тис. грн.

За даними ГУ ДФС у Запорізькій області, загалом за результатами податкової звітності з початку проведення заходу «Врожай-2018» річна сума додаткових надходжень орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності до місцевих бюджетів складає 1530,1 тис. грн., єдиного податку IV групи – 1720,4 тис. грн.

За матеріалами прокуратури та Національної поліції Запорізької області в рамках кримінального провадження по самовільно зайнятих земельних ділянках до органів ДФС за станом на 16.07.2018 надійшло чотири матеріали щодо виявлення безхазяйних посівів.

Крім цього, органами ДФС проведено 29 перевірок фінансово-господарської діяльності юридичних осіб – сільгоспвиробників щодо додержання податкового законодавства. За результатами перевірок додатково донараховано податкових зобов’язань на загальну суму 40,9 млн. грн.

Підсумовуючи всі дані, Костянин Бриль підкреслив, що кожен  район має бути зацікавлений у реальних результатах «Урожаю», адже від цього залежить розвиток територій,  бюджети та соціально-економічний розвиток.

- Третій рік поспіль на території Запорізької області проводиться важливий захід з наведення порядку у сфері землекористування земель сільгосппризначення «Врожай-2018». Тож нині всім місцевим робочим групам варто активізувати свою роботу в рамках заходу «Врожай-2018», привести у відповідність усі необхідні документи та закінчити моніторинг. Усі виявлені порушення мають бути передані до контролюючих та правоохоронних органів. Вважаю, що ті, хто покриває зловживання орендних відносин, є справжніми порушниками законодавства України, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів

«Біжу за героїв – вірю в перемогу, вірю в ЗСУ!»