Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області з початку року ліквідовано 2900 несанкціонованих сміттєзвалищ

7 вересня 2018 - 14:59

За даними Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації, з 1 січня 2018 року захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів забороняється. Тобто, складуванню на полігонах ТПВ підлягає тільки та частина твердих побутових відходів, що не може бути утилізована. Уповноважені власники місць видалення відходів зобов’язані  вжити заходів щодо доведення об’єктів розміщення відходів та їх експлуатації у відповідність до стандартів, вимог та норм природоохоронного законодавства.

На цьому наголосила заступник директора Департаменту - начальник управління регулювання природокористування та охорони природних ресурсів Департаменту екології та природних ресурсів ОДА Ірина Каткова під час виїзного засідання колегії облдержадміністрації у Приморську. За її словами, впродовж 2017-2018 років до Департаменту для отримання висновків щодо відповідності заходів у сфері поводження з відходами звернулися з відповідними запитами 125 уповноважених замовників. Серед цих запитів у 2017 році  запропоновано профінансувати 69 заходів з обласного екологічного фонду; у 2018 році – 33.

Відповідно до вимог законодавства та в рамках реалізації Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року облдержадміністрацією здійснено моніторинг наявних в області полігонів/звалищ побутових відходів.

На підставі узагальненої інформації, наданої райдержадміністраціями та виконавчими комітетами міст обласного значення, було актуалізовано Реєстр місць видалення відходів. На території області діють 113 одиниць місць видалення (полігонів та звалищ) побутових відходів, із яких зареєстровано 62.

Місця видалення побутових відходів міст Запоріжжя, Пологи, Мелітополь, Енергодар, Гуляйполе, Бердянськ, Дніпрорудне розміщені в межах міста та  передмісті.

Решта 45 зареєстрованих МВВ розосереджені на території сільських та селищних рад.

Посадовець підкреслила, що проектна місткість діючих місць видалення твердих побутових відходів стрімко вичерпується. Область не забезпечена необхідною кількістю місць видалення твердих побутових відходів, які відповідають вимогам нормативних документів у цій сфері.

За інформацією, яка надходить від райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міст обласного значення, впродовж 2017 року було виявлено близько 7,4 тис. фактів функціонування несанкціонованих сміттєзвалищ, із яких ліквідовано близько 7 тис. Показник покращився у порівнянні з 2016 роком, однак необхідно прагнути до повної ліквідації несанкціонованих звалищ на території області.

У 2018 році було виявлено близько 3,3 тис. фактів функціонування несанкціонованих сміттєзвалищ, з яких ліквідовано близько 2,9 тис. Орієнтовно 5 тис. т виявлених відходів не ліквідовано, небезпечні речовини, що входять до складу відходів, продовжують забруднювати природне середовище.

У зв’язку з цим посадовець нагадала, що відповідно до норм законодавства зокрема, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації», «Про відходи» тощо органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність за свою діяльність перед територіальною громадою, державою, юридичними і фізичними особами, а місцеві державні адміністрації в межах, визначених Конституцією і законами України, здійснюють на відповідних територіях державний контроль за додержанням санітарних і ветеринарних правил, збиранням, утилізацією і захороненням промислових, побутових та інших відходів, додержанням правил благоустрою.

- За результатами сьогоднішньої колегії буде надано протокольне доручення головам райдержадміністрацій та ОТГ щодо врегулювання питань сміттєзвалищ на місцях. Усі проблемні питання мають бути закумульовані та винесені на обговорення місцевих та обласної сесій. Крім цього, зважаючи на систематичні порушення природоохоронного законодавства, влада області буде звертатися до правоохоронних органів з проханням надати законну оцінку діяльності влади на місцях, - підсумував розгляд питання голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів