Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Врожай» - це не тільки додаткові надходження до бюджетів, а й захист законослухняних громадян»

7 вересня 2018 - 15:44

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив у рамках обговорення результатів проведення заходу «Врожай-2018» під час виїзного спільного засідання колегії обласної державної адміністрації та Ради регіонального розвитку Запорізької області.

За даними робочих груп, з початку проведення заходу «Врожай-2018»  добровільно оформлено 1569 найманих працівників, унаслідок чого легалізовано доходів 6,5 млн. грн. Кількість найманих працівників, яким збільшено розмір заробітної плати протягом 2018 року, складає 2492 особи, завдяки чому легалізовано доходу 2,3 млн. грн.

- Започаткований у Запорізькій області захід «Урожай» три роки тому зустрів чимало критики та спротиву. Проте ми довели, що цей контроль необхідний не для тиску на сільгоспвиробників, а для розвитку територій. Більше того, «Врожай» - це не тільки додаткові надходження до бюджетів, а й захист законослухняних громадян. Адже його проведення сприяє підвищенню заробітної плати вже працевлаштованим особам та їх добровільному оформленню, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Про результати проведених заходів з питань додержання роботодавцями вимог законодавства про працю доповів перший заступник начальника Головного управління Держпраці у Запорізькій області Володимир Дановський. Так, на 1.08.2018 Головним управлінням було проведено 35 заходів державного контролю у 32-х суб’єктів господарювання агропромислового комплексу (сільське господарство). За результатами перевірок керівникам підприємств видано приписи на усунення виявлених порушень, частіше всього порушуються вимоги законодавства з таких питань: строки виплати заробітної плати; строки розрахунків з працівниками при звільненні; укладання трудового договору. За результатами здійснених заходів складено та передано до суду 19 протоколів,  за невиконання законних вимог посадових осіб Головного управління винесено дві постанови  на суму 1785 грн (сплачено 850 грн), накладено штрафні санкції на 9 роботодавців за ст. 265 КЗпП України на суму 163 тис. 812 грн. Під час кожного  контрольного заходу з керівниками підприємств було проведено роз'яснювальну роботу щодо безумовного дотримання трудового законодавства.

Завдяки вжитим заходам за станом на 10.08.2018 керівниками 17-ти підприємств усунуто порушення.

Представники Головного управління Держпраці у Запорізькій області взяли участь у  засіданнях робочої групи з організації проведення операції «Врожай 2018»: Якимівської; Новомиколаївської; Приморської, Веселівської райдержадміністрації та Бурчацької сільської ради.

Крім цього, з питань дотримання роботодавцями вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці під час проведення весняно-польових робіт та зернозбиральних робіт проведено перевірки 49-ти суб’єктів господарювання агропромислового комплексу, які працюють у Запорізькому, Бердянському, Василівському, Веселівському, Новомиколаївському, Приазовському, Приморському, Якимівському, Михайлівському, Вільнянському районах.

Перевірками виявлено порушення вимог з охорони праці, зокрема: не створено службу охорони праці або службою функції не виконуються; не створено комісію з перевірки знань працівників з питань охорони праці; працівникам, зайнятим на роботах підвищеної небезпеки, не проведено спеціальне навчання з охорони праці; працівники під час прийняття на роботу не інформовані керівництвом під розписку про умови праці; допущено експлуатацію саморобного електродотримувача; допускаються працівники до виконання робіт без проведення перевірки знань з питань охорони праці; працівники не забезпечені ЗІЗ; керівник не пройшов навчання з питань охорони праці; не розроблені інструкції з охорони праці; не проводиться передрейсовий медогляд водіїв; не проводиться перевірка запобіжних клапанів посудин під тиском; небезпечні зони на території промислових майданчиків підприємства, транспортних шляхів не позначено знаками безпеки; роботи підвищеної небезпеки здійснюються роботодавцем без надання декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці до територіального органу Держпраці. За допущені порушення вимог законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці до адміністративної відповідальності притягнуто 60 працівників, у т.ч. 34 керівники перевірених суб’єктів господарювання у сільському господарстві на суму 20 тис. 400 грн. Направлено до адміністративного суду три позовні заяви щодо призупинення  виробництва, виконання робіт.

Крім цього, Головним управлінням проводиться роз’яснювальна робота з питань охорони праці, а саме, проведено 30 семінарів-нарад з суб’єктами господарювання у районах та містах Запорізької області.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни