Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Буде запроваджено детальний моніторинг своєчасного освоєння коштів держбюджету на місцях»

10 вересня 2018 - 13:46

На цьому наголосив Костянтин Бриль під час виїзної наради з головами райдержадміністрацій, райрад та міськими, селищними, сільськими головами, що відбулася в м. Приморськ.
Зокрема, розглянуто стан використання субвенцій з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад. Як повідомила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, в цьому році з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури 36 об’єднаним територіальним громадам області надано субвенцію у розмірі 124 млн. 136 тис. 800 грн. На цей час 122 проекти громад погоджені комісією при Мінрегіоні та кошти державної субвенції розподілено повністю.

Було приділено увагу також реалізації реформ в освітньому та медичному просторі. Як доповів заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін, наприкінці березня 2018 року було  перерозподілено дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я та збільшено її обсяг для об’єднаних територіальних громад на 12,6 млн. грн. Крім цього, протягом 2018 року бюджети об’єднаних територіальних громад додатково отримали з державного бюджету 191,5 млн. грн., у т.ч.:

  • на формування інфраструктури об'єднаних територіальних громад - 124,1 млн. грн.;
  • державний фонд регіонального розвитку – 18,1 млн.грн.;
  • на оснащення кабінетів закладів загальної середньої освіти та опорних шкіл засобами навчання – 12,4 млн. грн. (кошти отримають сім об’єднаних територіальних громад);
  • на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» – 9,8 млн. грн.;
  • на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами – 2,4 млн. грн. (кошти отримають 20 об’єднаних територіальних громад);
  • на придбання комп’ютерної техніки для початкової школи –   2,3 млн. грн.;
  • медична субвенція – 17,7 млн.грн.;
  • субвенція на соціально-економічний розвиток – 4,7 млн.грн.

Крім цього, за рахунок коштів обласного бюджету на виконання заходів обласних програм бюджетам об’єднаних територіальних громад передбачено у вигляді субвенцій та включено до бюджетних призначень Департаменту капітального будівництва та Департаменту житлово-комунального господарства 67 млн.грн. Це дозволяє власні кошти спрямувати на утримання закладів соціально-культурної сфери та місцеві програми.

За станом на 1.09.2018 із 36 ОТГ 24 громади мають перевиконання доходної частини більше ніж на 5% (62 млн. грн.), що також дає можливість спрямувати додаткові кошти на захищені статті видатків.

Нині головою облдержадміністрації направлено звернення до Прем’єр-міністра України та Голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету щодо збільшення для Запорізької області обсягу додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров'я на суму 155,2 млн. грн.  При отриманні додаткових коштів з державного бюджету їх розподіл між місцевими бюджетами області буде здійснено відповідно до вимог чинного бюджетного законодавства та на цілі, передбачені нормативно-правовими актами.

- Думаю, що всі розуміють важливість освоєння виділених коштів. За результатами колегії буде надано протокольне доручення, згідно з яким буде проведено не тільки детальний моніторинг щодо виконання ваших зобов’язань, а й зроблено відповідні висновки. Ми не маємо права зривати реформи, започатковані на державному рівні. Адже за результатами роботи керівників на місцях люди роблять висновки щодо влади в цілому. Тож  стану освоєння вже виділених коштів приділятиметься дуже прискіплива увага, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 268 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 811-го дня війни

Наша мета – до кінця року відновити багатоквартирні будинки в Запоріжжі, які значно постраждали від ракетних обстрілів, – Іван Федоров

Фермери прифронтових регіонів можуть безоплатно перевірити стан ґрунтів