Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всеукраїнський фестиваль «Ми – українські» продемонстрував єдність усіх національностей на запорізькій землі

10 вересня 2018 - 14:38

У Приморську відбувся ХХ ювілейний Всеукраїнський фестиваль національних спільнот «Ми – українські – We are Ukrainian», який після шестирічної перерви відродився у  новому форматі. Та його головна ідея залишилася незмінною: «За міжнаціональну злагоду та порозуміння». Це засвідчили гості фестивалю – понад 400 учасників, 40 художніх колективів національних меншин, які прибули із Запорізької, Херсонської, Донецької, Київської, Одеської та Рівненської областей.

- Це була дійсно масштабна і цікава подія. Фестиваль «Ми – українські» має багату 20-літню історію, його народження є органічним. Адже в Запорізькій області проживає понад 120 національностей і народностей, які мають спільну мету – розбудову нашої держави.  Коли відбувалася традиційна хода учасників фестивалю, це була справжня демонстрація єдності, яка переповнювала гордістю за весь український народ. Відродження фестивалю тепер, коли триває агресія Росії проти нашої країни, є дуже важливим, бо показує, що ми  - єдині, - прокоментувала підсумки фестивалю керівник апарату облдержадміністрації, голова оргкомітету фестивалю Зінаїда Бойко.

Посадовець подякувала організаторам – органам влади міста Приморська і району, Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Асоціації національних меншин Запорізької області, а  також висловила надію, що фестиваль «Ми – українські» буде й надалі розвиватися і поверне собі статус міжнародного, як це вже було на початку 2000-х.

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації  Владислав Мороко високо оцінив виступи творчих колективів, які представили самобутність своєї національної культури.  Це, зокрема, фольклорний албанський ансамбль «Ружо аверди» з Приазовського району, молодіжна грецька вокальна група «Перістер’я» з Донеччини, польський ансамбль пісні і танцю «Поляни з – над Дніпра» з Київщини, кавер-група «S.V.I.I.M» Мелітопольського училища культури та багато інших талановитих колективів і виконавців.

На фестивальних майданчиках також працювало «Багатонаціональне містечко», де майстрині представляли національні кулінарні шедеври, виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва, проводилися майстер-класи вокальних, хореографічних творчих колективів національних спільнот.

У рамках фестивальної програми відбулося  засідання «круглого столу» на тему «Українська мова для національно-культурних спільнот» за участю керівників національно-культурних товариств, представників Міністерства культури України, КМДА, Асоціації національних меншин Запорізької області. Як зазначив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ЗОДА Владислав Мороко, саме мова формує націю. Учасники круглого столу прийняли резолюцію щодо важливості вивчення державної мови при одночасному розвитку мов усіх національностей, які проживають в Україні.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів

Оголошено набір на безоплатне навчання на психологів, що працюють з ветеранами

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Двох чоловіків та жінку поранено під час ворожої атаки по Василівському району.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 812-го дня війни

Від пожежника до фармацевта: запорізькі виші презентували свої можливості на спеціалізованій виставці

Прийомні сім'ї та опікуни за кордоном зможуть отримати матеріальну допомогу

Безоплатне зубопротезування для військових та ветеранів: як і де отримати

Вже скоро в Дії зʼявиться посвідчення ветерана – записатися на тестування можна вже зараз

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області