Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі громади обмінюються досвідом розбудови власної території

1 жовтня 2018 - 13:43

У Запорізькому центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону України, відбувся черговий захід «Децентралізація.Ланч», на якому обговорили досягнення, проблеми та перспективи об’єднаних громад області. У заході взяли участь координатор Центрального офісу реформ при Мінрегіоні України Іван Лукеря та керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

- Ніщо так не підтверджує успішність реформи децентралізації, як результати щомісячного моніторингу процесу децентралізації влади та реформування місцевого самоврядування, який проводиться Мінрегіоном. Як свідчать дані рейтингу, Запорізька область - серед лідерів і посідає четверте місце. Тобто, ми можемо впевнено говорити, що в 51 громаді, що зараз вже утворилися в області,  набагато швидше й успішніше реалізується освітня реформа, розбудовується новий освітній простір, набагато швидке освоюються кошти субвенцій, громада власними силами робить капітальні ремонти у закладах, - зазначила Зінаїда Бойко.

Під час заходу експерти обговорили з головами запорізьких громад  стан упровадження реформи децентралізації, об'єднання сільрад та приєднання до громад і міст обласного значення; як вносяться зміни до перспективного плану; впровадження секторальних реформ, зокрема медицини і освіти в Запорізькій області; зміни в законодавстві; вибори в новоутворених об'єднаних територіальних громадах; упровадження проектів за підтримки Програми «U-LEAD з Європою»; утворення туристичного кластера в ОТГ Запорізької області  та розвиток ОТГ загалом.

Власним позитивним досвідом поділилися представники Новобогданівської об’єднаної територіальної громади, яка з початку 2018 року об’єдналась із Старобогданівською сільською радою Михайлівського району. Голова громади Дмитро Хлистун розповів, що зараз у громаді працюють чотири школи, два дитячих садки, а також уже створено три філії опорної школи. У майбутньому планується створити центр з надання адміністративних послуг, щоб місцевому населенню різного віку було комфортно проживати на території. Голова Біленьківської ОТГ Світлана Зачепило поділилася з присутніми  досвідом розбудови освітнього середовища у своїй громаді. Приміром, до навчального року вдалося капітально відремонтувати п’ять класів за стандартами НУШ. На території громади також створено центр первинної медико-санітарної допомоги, який уже реорганізовано в некомерційне підприємство.

За словами слухачів, такі зустрічі є надзвичайно корисними, адже майже кожна громада має свої унікальні напрацювання, які можуть використати інші, не витрачаючи зайвий час та зусилля.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович