Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі екологи долучилися до громадських обговорень «Мінаматської конвенції»

1 жовтня 2018 - 14:40

За сприяння Програми розвитку ООН в Україні та Глобального екологічного фонду, за підтримки Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації у Запоріжжі відбулися громадські консультації щодо положень «Мінаматської конвенції про ртуть». Головним спікером заходу стала заступник голови Всеукраїнської екологічної ліги Олена Пащенко. Аналогічні заходи проводяться в інших обласних центрах.

Урядова політика спрямована на прийняття «Мінаматської конвенції»,  що допоможе врятувати довкілля від антропогенних викидів ртуті та знизити ризики, завдані цими препаратами,  здоров’ю людини. Найближчим часом Україна планує ратифікувати «Мінаматську конвенцію», яка регламентує  поступову заборону виробництва деяких приладів із вмістом ртуті, а також обов’язкове припинення її видобування. Мова йде перш за все про люмінесцентні лампи з вмістом ртуті, неелектронні вимірювальні прилади (в тому числі термометри та барометри), деякі медичні препарати. Для окремих продуктів, які не мають екологічно безпечних аналогів,  встановлено  винятки.

За словами Олени Пащенко, у рамках здійснюваної урядом реформи з управління відходами передбачається впровадження нових методів поводження з такими небезпечними відходами як ртуть та її сполуки. Однак належне впровадження Конвенції має забезпечити перший принцип ієрархії управління відходами - запобігання їх утворенню.

- Конвенція спрямована на встановлення строку поетапного виведення з користування продукції, що містить ртуть, з 2020 року, строку поетапної зупинки виробничих процесів, у яких використовується ртуть або сполуки ртуті – з 2018 року, - зазначила  експерт.

Після жвавого обговорення положень конвенції учасники  заходу поділилися власним досвідом роботи з утилізацією відходів.  Олена Пащенко також повідомила, що наприкінці листопада у Києві відбудеться екологічний форум, участь у якому є  безкоштовною, там буде багато цікавих семінарів, круглих столів. Загальна тема – кращі практики та досвід роботи місцевих громад у сфері поводження з відходами. Захід сформований таким чином, щоб там знайшли своє місце і освітяни, і медичні працівники, і екологи та активісти.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна