Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

День усиновлення – свято людей з великим серцем

1 жовтня 2018 - 15:37

З нагоди Дня усиновлення, яке в Україні відзначається 30 вересня, в концертній залі ім. М.І. Глінки відбулося традиційне обласне свято. Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль привітав зібрання - усиновлювачів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу.

- Для того, щоб усиновити дитину, потрібно мати велике серце та велику душу. Жодними матеріальними благами не замінити того тепла, яке дає родина. Влада області намагається зробити свій внесок у покращення долі сиріт. Уже два роки поспіль ми знаходимо можливість купувати квартири для дітей-сиріт. Зокрема, в цьому році в регіоні було придбано 41 квартиру для випускників інтернатів. У Мелітополі були створені два дитячі будинки сімейного типу. За підтримки Благодійного Фонду Порошенка і Марини Анатоліївни Порошенко спільно з депутатським корпусом проводиться робота над законодавчим та фінансовим забезпеченням групових будинків сімейного типу, аби відійти від застарілої системи інтернатів, щоб малеча виховувалася в умовах, максимально наближених до сімейного затишку. Окремо хочу зазначити, що кожне свято, і навіть невелике досягнення – це щоденна копітка і відповідальна робота працівників державних органів, служб, закладів, громадських та благодійних організацій. Тож щиро дякую всім тим людям, чия наполеглива праця та активна суспільна позиція допомагає розв’язати проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

На  учасників заходу чекала святкова концертна програма. Кращим працівникам служб у справах дітей, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, опікунам, прийомним батькам, батькам-вихователям було урочисто вручено грамоти й подяки облдержадміністрації, а також подарунки.

Як повідомила начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Матвєєва, пріоритетним напрямом роботи Запорізької облдержадміністрації є влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання, стимулювання розвитку сімейних форм виховання, зосередження зусиль на його популяризації.

У Запорізькій області обліковано 3716 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них майже 90% виховуються в сімейних формах виховання - в сім’ях опікунів, піклувальників,  прийомних сім’ях і  дитячих будинках сімейного типу. Найбільш захищеною формою влаштування у разі втрати дитиною батьків є усиновлення, оскільки дитина приймається в сім’ю на правах рідної дочки чи сина.

Протягом 2018 року в Запорізькій області усиновлено 63 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування: громадянами України – 45 дітей, іноземними громадянами – 18 дітей. Громадяни України мають переважне право на усиновлення дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які мають правові підстави та перебувають на обліку з усиновлення.

Поряд з такою формою влаштування дітей як усиновлення активно розвиваються інші форми сімейного виховання, такі як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. На сьогодні в області  функціонує  191 прийомна сім’я, в якій виховуються 408 прийомних дітей, та 35 дитячих будинків сімейного типу з 226 дітьми-вихованцями. Крім цього, в регіоні проживає вісім прийомних сімей та чоттири дитячі будинки сімейного типу із числа внутрішньо переміщених із Донецької області, в яких виховується 16 прийомних дітей та 27 дітей-вихованців. У сім’ях опікунів і піклувальників проживає 2692 дитини.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович