Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Придбання лінійних прискорювачів для онкодиспансера має відбутися з різних джерел фінансування»

4 жовтня 2018 - 15:46

На цьому голова облдержадміністрації Костянтин Бриль наголосив, виступаючи перед депутатами під час 24-ї сесії Запорізької обласної ради сьомого скликання.

- Президент України Петро Порошенко започаткував новий курс реформ, у тому числі в системі охорони здоров’я. У Запорізькій області протягом останніх років проводиться значна робота з профілактики, діагностики та лікування серцево - судинних захворювань. Зокрема, за підтримки Уряду було закуплено для області два ангіографи для покращення якості надання медичної допомоги хворим на гострий коронарний синдром, виявлення хворих з високим ризиком інфаркту міокарда, зниження рівня госпітальної летальності у пацієнтів з гострим інфарктом міокарда та покращення відбору хворих для кардіохірургічного лікування. Та нині ми маємо приділити увагу придбанню техніки для лікування онкологічних хвороб, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За даними Департаменту охорони здоров’я ОДА, Запорізька область є зоною екологічної катастрофи, в якій захворюваність та смертність від онкологічних захворювань належать до найвищих в Україні. За 2017 рік онкозахворюваність по області склала 379,1 (по Україні – 319,3) на 100 тис. населення. Смертність - 184,6 (по Україні – 173,5) на 100 тис. населення. Загалом під диспансерним наглядом в області перебуває 48591 (у Запоріжжі – 22762) хворих.

Онкологічну допомогу населенню області надає комунальна установа «Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер» Запорізької обласної ради на 305 ліжок з поліклінічним відділенням на 130 відвідувань, який є головною медичною установою в системі надання спеціалізованої онкологічної допомоги жителям області. За 2017 рік променеву терапію в області отримали 3979 чоловік, з них дистанційною гамма - терапією проліковано 1713, брахітерапією - 359. 

Онкологічні хворі потребують комплексного лікування: хірургічного, хіміотерапевтичного та променевого. З них майже 70% потребують променевого лікування, як у плані підготовки до хірургічного втручання, так і в подальшому лікуванні. Проте в  обласному онкологічному диспансері використовується гамма-терапевтичне обладнання, яке морально і фізично застаріле і вичерпало свій ресурс. На цей час у блоці дистанційно - променевої терапії використовуються два апарати 1989 року випуску. При цьому вони працюють у три зміни, проводять у середньому 37 сеансів за зміну, що значно перевищує нормативи навантаження.

Щорічно в Запорізькій області отримують променеву терапію понад 4 тис. хворих. Згідно з рекомендаціями ВОЗ, потреба в лінійних прискорювачах становить один апарат на 300 000 населення, діти до 18 років повинні отримувати променеву терапію тільки на лінійних прискорювачах. Таким чином, на Запорізьку область потрібно шість лінійних прискорювачів.

На відміну від гамма - терапевтичних апаратів такий апарат не містить радіоактивних елементів. Прискорювач самостійно генерує випромінювання, тому не є загрозою радіоактивного забруднення навколишнього середовища. Придбання лінійних прискорювачів для Запорізького обласного онкологічного диспансеру дасть можливість:

- підведення більш високих доз опромінення на область пухлини та зменшення опромінення оточуючих здорових тканин;

- покращення якості надання медичної допомоги онкологічним хворим;

- зменшення терміну перебування хворих у стаціонарі та тривалості курсу реабілітації в амбулаторних умовах;

- покращення результатів лікування онкологічних хворих, зменшення променевих ускладнень при проведенні променевої терапії, скорочення термінів перебування на лікарняному, зменшення інвалідності, збільшення тривалості життя.

Задовольнити потребу та покращити матеріально - технічне оснащення блоку дистанційно-променевої терапії можна шляхом придбання сучасних лінійних прискорювачів, комп’ютерного томографа та будівництва нового корпусу для встановлення сучасного обладнання у зв’язку з тим, що існуючі бункери блоку дистанційно - променевої терапії не відповідають  санітарним нормам.

Костянтин Бриль підкреслив, що зважаючи на те, що в обласному онкологічному диспансері лікуються хворі з усіх районів і міст області, доцільно об’єднати зусилля всіх районних, міських рад, об’єднаних громад, особисто депутатів, райдержадміністрацій для акумулювання коштів на придбання вкрай потрібного для області обладнання.

- Придбання лінійних прискорювачів для онкодиспансера має відбутися з різних джерел фінансування, адже ми чудово розуміємо, що це чимале навантаження на бюджет. На придбання лінійних прискорювачів будуть витрачені кошти, виділені народним депутатом України Олегом Ляшком, - це 10 мільйонів гривень. Ще 30 мільйонів виділяються з обласного бюджету, 15 мільйонів гривень - з бюджету міста Запоріжжя та 10 -  міста Енергодар. Хочу наголосити, що ми знайшли найбільш економний варіант обладнання і його приблизна вартість складає  65 мільйонів гривень. Нині, знаючи всі параметри, ми маємо змогу приступити до проектування бункера. Вважаю, що до кінця року ми повинні виконати проектування бункера, приблизна вартість якого близько 40-50 мільйонів гривень, та затвердити проектну документацію. Зважаючи, що це також досить вартісна процедура, від облдержадміністрації вже направлено листи всім народним депутатам від Запорізького краю, мерам міст обласного значення та керівникам промислових підприємств з проханням  долучитися до фінансування будівництва бункера для обладнання, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області