Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Картини молодих майданівців представлено у Мелітополі

5 жовтня 2018 - 11:55

У Мелітопольському міському краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Майдан: простір свободи». Вона складається із 70 дипломних робіт студентів Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури  - активних учасників Революції Гідності.  Більшість митців – дівчата. Вдень вони рубали дрова, різали бутерброди, перев’язували поранениих, а ввечері бралися за фотоапарат та пензель. Молодь продовжувала малювати, навіть коли навколо свистіли кулі та вибухали гранати.

Куратор виставки, член – кореспондент Національної академії мистецтв Віталій Шостя розповів, що рішення змінити теми дипломних робіт зі звичних на революційні було нелегким. Адже у разі поразки Майдану на всіх чекали б жорстокі репресії. Проте студенти одностайно підтримали свого наставника і самовіддано працювали. «По – іншому і не могло бути, адже облаштування й організація життєвого простору Майдану, його творча самодіяльність переконливо підтверджують народність Революції Гідності на перевагу штучно звезеному антимайдану», - зазначив художник.

За словами вченого секретаря Національного музею Революції Гідності Олесі Онишко, революційне мистецтво допомагає донести світу правду про карколомні події в Україні, мовою палких емоцій і жорстких протистоянь розповісти про причини російської агресії проти нашої держави.

Учасників церемонії привітав заступник директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Олександр Зубченко, який розповів про перебіг народних виступів 2013-2014 років у нашому регіоні, вирішальну роль Запорізького майдану в придушенні сепаратистських виступів та формуванні перших батальйонів територіальної оборони, позитивні зміни на нашій землі після перемоги Революції Гідності. Обласний краєзнавчий музей одним із перших в Україні у серпні 2014 р відкрив постійно діючу експозицію «Майдан: початок незалежності», що постійно розширюється та поповнюється новими експонатами.

Виставка складається з кількох тематичних блоків. «Карби Майдану” Віри Риліної – це слова, гасла, заклики, з якими люди боронили свободу. Революційні тексти на картинах немов викарбовано гартованим залізом. “Автограф Майдану” – серія абеток, де авторка Ольга Кисельова використовує прототипи шрифтів на касках, щитах, плакатах та листівках.  У серії плакатів «Це – медіа війна» Марина Лукашенко викриває цинічну інформаційну політику держави-агресора, спрямовану на розпалювання ненависті та деформацію суспільної свідомості. Окрему серію робіт присвячено Героям Небесної Сотні, волонтерам, народній консолідації навколо європейського вибору.

Виставка розпочала свій шлях у Києві та вже побувала в Одесі. Протягом місяця вона працюватиме в Мелітополі, а згодом помандрує до Хмельницького, Дніпра та інших міст.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області