Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Меморандум між облдержадміністрацією та «ДТЕК» є ще одним спільним кроком у розвитку відновлюваної енергетики в Запорізькій області»

5 жовтня 2018 - 15:03

Голова Запорізької обласної державної адміністрації Костянтин Бриль та генеральний директор ТОВ «ДТЕК» Максим Тімченко підписали меморандум про співпрацю між Запорізькою обласною державною адміністрацією та ТОВ «ДТЕК». Документ декларує співпрацю сторін у напрямку поліпшення екологічної ситуації у Запорізькій області шляхом будівництва об’єктів відновлювальної енергетики та реалізації природоохоронних заходів; реалізації програм корпоративного соціального партнерства ДТЕК; сталого розвитку соціально-економічної інфраструктури громад, де працюють підприємства ДТЕК, включно з проведенням ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

Цим документом передбачено орієнтовний обсяг фінансової підтримки проектів та програм, спрямованих на розвиток соціально-економічної інфраструктури м. Енергодар та громад, на території яких розташовані підприємства групи ДТЕК у Приморському та Приазовському районах області, у 2018-2019 рр. Зокрема, фінансування по м. Енергодар передбачає 4 млн. грн; по Приморському району - 6 млн. 700 тис грн; по Приазовському району -   5 млн. 300 тис грн.

- Підписання Меморандуму про співробітництво між Запорізькою обласною державною адміністрацією та ТОВ «ДТЕК» є ще одним спільним кроком у розвитку відновлюваної енергетики в Запорізькій області. За час реалізації ТОВ «ДТЕК» проектів із вітроенергетики на території Запорізької області зарекомендував себе як надійний та відповідальний інвестор. Крім цього, всі ці інвестиції - це нові робочі місця в інноваційній галузі та реальний внесок у покращення екології Запорізького краю. Зі свого боку облдержадміністрація надає всебічну підтримку і забезпечує вчасне впровадження запланованих проектів. І я дякую за роботу всій облдержадміністрації. Адже завдяки тому, що ми активно боремось з бюрократією та корупцією, Запорізька область піднялася з 16 на 3 місце по залученню інвестицій в Україні. Ми бачимо, що незважаючи на військові дії на Сході держави, до нас приходять надійні українські інвестори, які працюють відповідально та показують приклад для інших. Компанія ДТЕК не тільки розвиває енергетику та соціально важливі проекти громад. Інвестор почув наші прохання щодо розмитнення обладнання у зоні діяльності Запорізької митниці ДФС. У підсумку ми отримали додаткові кошти на оновлення наших доріг у рамках «митного експерименту», що був започаткований Президентом України Петром Порошенком. Тож  усі разом ми будуємо та розвиваємо Запорізький край, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За даними Української вітроенергетичної асоціації, максимальні оцінки вітроенергетичного потенціалу України знаходяться на рівні 330 млрд. кВт, що перевищує встановлену потужність усіх українських електростанцій у 6 000 разів.

Про зацікавленість держави свідчить створення відповідної законодавчої бази та бюджетна підтримка галузі, зокрема через інструмент «зеленого тарифу».

За прогнозами аналітиків, у найближчі роки вітроенергетика в Україні буде розвиватися швидше у порівнянні з іншими галузями відновлюваної енергетики, а загальна потужність вітропарків перевищить потужність сонячних станцій у 10 разів. Це обумовлено тим фактом, що вітроустановки займають меншу площу і коштують дешевше. Так, дослідження показують, що об’єкти вітроенергетики  потребують у 2-4,5 разу менше інвестицій на одиницю встановленої потужності, ніж сонячні станції.

Перший проект будівництва ТОВ «Вінд Пауер» ДТЕК - це Ботієвська ВЕС, яка була введена в дію у 2014 році. Наразі щорічне виробництво електроенергії Ботієвською ВЕС становить близько 634 млн. кВтгод, це обсяг споживання жителів м. Запоріжжя протягом п’яти місяців. У межах програми соціального партнерства протягом 2012 - 2016 років компанією проведено значну роботу, спрямовану на розвиток Приазовського району, а саме: відремонтовано об'єкти соціальної інфраструктури, побудовано паркову зону, спортивний та дитячий майданчики, встановлено водонапірні башти та відремонтовано водопровідну мережу, придбано шкільні автобуси.

Приморська вітроелектростанція потужністю 200 МВт – другий проект ДТЕК ВДЕ у вітроенергетиці. В рамках будівництва першої черги Приморської ВЕС планується встановити 26 вітротурбін 3-мегаватного класу виробництва компанії GeneralElectric. Закінчення будівництва І черги очікується в грудні 2018 року. На початку 2019 року станція буде підключена до Об'єднаної енергетичної системи України і почне відпуск «зеленої» електроенергії.

Інвестиції в будівництво Приморської ВЕС становитимуть понад 150 млн. євро. Кредит у розмірі 90 млн. євро для будівництва I черги Приморської ВЕС було надано консорціумом чотирьох німецьких банків з покриттям ризиків експортно-кредитним агентством (ЕКА) EulerHermes. Термін кредитування - 10 років після введення станції в експлуатацію.

Прогнози виробітку «зеленої» електроенергії I черги Приморської ВЕС - близько 340 млн. КВтгод на рік. Цього обсягу електроенергії достатньо для енергозабезпечення порядку 175 тисяч домогосподарств.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області