Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшанували героїв «таємного» фронту

8 жовтня 2018 - 10:42

Напередодні Дня захисника до Запоріжжя завітали студенти та викладачі Національної академії Служби безпеки України на чолі з ректором Сергієм Кудіновим. Вони представили благодійну виставу-реквієм «Війна без строку», присвячену 24 співробітникам СБУ, які віддали життя за свободу та незалежність України на Донбасі.

Вшанувати наших захисників до палацу культури «ЗАЗ» прийшли перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, голова обласної ради Григорій Самардак, військовослужбовці Збройних Сил України та Національної гвардії України, волонтери, ветерани антитерористичної операції.

Особливо вразила присутніх презентація виставки картин «Невидима варта» Лесі Шиденко. Немов живі, на нас дивляться герої, що пішли у вічність. У них різні життя та долі, але всіх об’єднала любов до України, мужність та самопожертва.  «На творчість мене не війна надихнула, а великий душевний біль дружин та матерів, бажання зберегти пам’ять про наших воїнів, які віддали життя за мирне небо над нами», - сказала художниця.

Історію кожного героя розповіли молоді актори. З-під Слов’янська не повернулися співробітники спецпідрозділу «Альфа» Геннадій Біліченко, Олександр  Аніщенко та Руслан Лужевський.  Під час виконання бойового завдання поблизу гори Карачун у збитому терористами гелікоптері МІ-8 обірвалося життя Олександра Петрищука, Ігоря Горбенка, Володимира Шпака та наймолодшого героя, 26-річного Марка Шпака.  Жорстоку смерть у катівнях терористів прийняли луганські офіцери Анатолій Ткачов та Олександр Ткаченко, які після окупації працювали на нелегальному становищі, передавали нашим військам цінну оперативну інформацію, документували злочини бандформувань.

Бурхливими оплесками зал зустрів Олену та Олександра – дружину та сина бердянця, прапорщика СБУ Юрія Журавльова, який героїчно загинув у бою поблизу сел. Жолобок Луганської області 26 травня 2018 року.

Присутні переглянули документальний фільм про нашого земляка. Він народився 12 травня 1973 року у м. Димитрів (нині – Мирноград) Донецької області, закінчив професійно-технічне училище, проходив строкову військову службу. У Бердянську Юрій зустрів своє кохання, займався логістикою та вантажними перевезеннями. Коли над рідним містом нависла загроза, вступив до «Самооборони», охороняв міськвиконком від проросійських «тітушок».

У травні 2014 року Юрій Журавльов брав участь у затриманні диверсантів та великої партії зброї з окупованого Криму.  Потім була служба у лавах спецпідрозділу «Альфа», міцна бойова дружба, багато врятованих життів побратимів, орден Богдана Хмельницького III ступеня, ордени «За мужність» III, II, I ступенів (посмертно).

Перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян щиро подякувала акторам за талановите мистецьке втілення пам’яті про бійців «таємного» фронту: «Вони мають стати прикладом патріотизму та самовідданості для молодого покоління. Ми добре пам’ятаємо звитягу запорізьких співробітників СБУ, які навесні 2014 року спільно з усією громадою дали відсіч сепаратистам. Бажаю всім нам миру та злагоди».

Під час вистави тривав збір коштів на лікування поранених українських бійців. Начальник управління Служби безпеки України в Запорізькій області Олександр Хілько передав сертифікат на зібрану суму головному лікарю військового госпіталю Ользі Чоп, подякував медикам за звитяжну працю та побажав нашим воїнам швидкого одужання. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області