Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька громадськість долучилася до обговорення державної етнонаціональної політики

30 жовтня 2018 - 12:45

У Запорізькій облдержадміністрації відбулося виїзне засідання Експертної ради з питань свободи совісті та діяльності релігійних організацій, а також Експертної ради з питань етнополітики  при Міністерстві культури України. У заході взяли участь провідні науковці, фахівці з питань етнополітики та міжнаціональних відносин науково-дослідних установ, представники інститутів громадянського суспільства.

Рада етнонаціональних організацій об’єднує керівників громадських об’єднань національних меншин, які уповноважені представляти та відстоювати інтереси різних національних спільнот, та займається підготовкою обгрунтованих пропозицій до формування та реалізації державної етнонаціональної політики, спрямованої на забезпечення етнонаціональної єдності та міжетнічної злагоди у суспільстві.

Директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш  повідомив, що розробляється Концепція державної етнонаціональної політики України, яка покликана визначити зміст і спрямованість державної етнонаціональної політики, впровадити у законодавство однаковий понятійний апарат, єдині принципи, цілі, напрями та механізми політики держави в етнополітичній сфері та має бути покладена в основу вдосконалення чинного та формування нового законодавства у сфері міжетнічних відносин.

- Взаємодія між державними органами влади, релігійними організаціями та громадськістю дуже важлива для збереження миру та злагоди на запорізькій землі. Запоріжжя є не тільки культурним центром, а й центром сучасної духовності. Наразі дуже важливо утриматися від розколу національного та релігійного руху,   уникнути проявів екстремізму. У Запорізькій області, як ніколи, необхідно зберегти мир та злагоду, взаємодію та порозуміння, - наголосив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

За його словами, Запорізька область є регіоном, у якому широкий спектр етнічних, релігійних та культурних ідентичностей розвивався протягом багатьох століть. Така різноманітність як збагачує наш регіон, так і є значним викликом, оскільки в умовах гібридної війни існує ризик виникнення конфліктів у сфері міжетнічних і міжконфесійних відносин.

Виходячи з цього, гарантії захисту прав усіх етнічних спільнот, дотримання принципів свободи совісті є  одним із головних спільних завдань держави і громадянського суспільства. З цією метою в області активно працює Координаційна рада громадських об’єднань національних меншин при голові облдержадміністрації, до якої ввійшли представники 28 національно-культурних товариств.

Запорізький край також є поліконфесійним регіоном, де існує  понад тисячу релігійних організацій 43 релігійних напрямів. Православні, католики, протестанти, мусульмани та юдеї вже кілька століть мирно проживають на запорізьких землях.

- Облдержадміністрація постійно проводить роз’яснювальну роботу щодо дотримання норм чинного законодавства представниками всіх релігійних конфесій. В області не зафіксовано випадків проявів ксенофобії, расової нетерпимості чи дискримінації за національною ознакою. І сподіваюсь, така ситуація збережеться і в майбутньому. А ми як представники державної влади повинні докласти для цього всіх зусиль, - зазначив, підбиваючи підсумки обговорення, Владислав Мороко.

Спільне засідання стало тим майданчиком, що надав можливість розглянути актуальні питання у сфері міжнаціональних та релігійних відносин, а також обмінятися фаховими думками.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області