Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізька область готується до наступного етапу реформи децентралізації

31 жовтня 2018 - 14:42

У рамках проекту «Модель реформування адміністративно-територіального устрою та організації управління на районному рівні Дніпропетровської та Запорізької областей» у Запоріжжі відбувся експертний круглий стіл. У заході взяла участь керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко. До обговорення питання долучилися керівники  структурних підрозділів облдержадміністрації, депутати обласної ради, регіональні консультанти.

Експертний круглий стіл організовано Незалежним центром правових досліджень та ініціатив у межах проекту Центру політико-правових реформ «Посилення ролі громадянського суспільства у забезпеченні демократичних реформ і якості державної влади» за підтримки ЄС.

До порядку денного ввійшло обговорення питань адміністративно-територіальної реформи, моделей реформування адміністративно-територіального устрою та організації управління на районному рівні в Запорізькій області, опрацювання оптимальної моделі реформування районного рівня, синхронізації з секторальними реформами.

Як відзначила керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, реформа децентралізації, що активно впроваджується у Запорізькій області, вже продемонструвала певні успіхи у створених громадах. За перспективним планом у Запорізькій області заплановано створити 76 територіальних громад, які повністю покриють територію регіону. Наразі функціонує 51 спроможна громада, ще у восьми громадах у грудні відбудуться вибори. Запорізька область у загальному рейтингу регіонів посідає п’яте місце. Наступний етап проведення реформи – це укрупнення районів. Планується створити п’ять округів:  Запорізький, Пологівський, Василівський, Мелітопольський та Бердянський.

- Децентралізація у нашому регіоні проводиться доволі успішно. Проте існує дублювання повноважень та функцій на територіях між селищною чи районною радою та громадами. Це загальна проблема на території всієї країни та в Запорізькій області зокрема. Новий адміністративно- територіальний устрій необхідний, щоб розділити повноваження та уникнути дублювання. Це потрібно зробити до місцевих виборів, які заплановано на жовтень 2020 року, - підкреслила Зінаїда Бойко.

Учасники круглого столу обговорили аспекти  розподілу і виконання повноважень між районними радами, районними державними адміністраціями та сільськими, селищними, міськими радами ОТГ, проблемні моменти розподілу майна спільної власності територіальних громад району між декількома ОТГ, проблеми в процесі передачі майна спільної власності територіальних громад району до комунальної власності ОТГ, моделі реформування адміністративно-територіального устрою на районному рівні, систему організації управління на районному рівні після укрупнення районів  та їх повноваження тощо. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів