Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Мережа запорізьких професійних закладів модернізується для задоволення потреб ринку праці

1 листопада 2018 - 11:47

На ринку праці області особливо гостро відчувається дефіцит робітничих професій. За даними Запорізького обласного центру зайнятості, найбільш затребуваними серед роботодавців регіону є такі вакансії: адміністратор, кухар, кравець, продавець продовольчих товарів, слюсар-ремонтник, швачка, водій автотранспортних засобів, дорожній робітник, монтажник, охоронник, слюсар-сантехнік, тракторист-машиніст.

У зв’язку з цим реорганізується  мережа закладів професійно-технічної освіти – основний постачальник таких кадрів. За інформацією Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, після об’єднань і укрупнень із 42 закладів у 2015 році зараз продовжують працювати 35 закладів професійної (професійно-технічної) освіти, з них: шість вищих професійних училищ, 16 професійних ліцеїв, сім центрів професійно-технічної освіти, п’ять  навчальних центрів при кримінально-виконавчих установах закритого типу та один структурний підрозділ при вищому навчальному закладі.

Первинна професійна підготовка та професійно-технічне навчання у закладах професійної освіти області здійснюється зі 103 професій за 17 напрямами господарської діяльності для шести галузей економіки: промисловості, сільського господарства, транспорту, будівництва, торгівлі та громадського харчування, житлово-комунального господарства і невиробничих видів побутового обслуговування населення.

Щорічно професійним навчанням в області охоплено близько 13 тисяч учнів. Дві третини  поряд з професією здобувають повну загальну середню освіту, кожен другий за час навчання здобуває дві і більше професій, що підвищує мобільність випускників на ринку праці.

Контингент учнів за останні роки має тенденцію до зменшення, що, у свою чергу, призводить до збільшення кількості малокомплектних закладів. Якщо у 2016 році у закладах професійної освіти навчалися 13 тис. 854 особи, то в 2017 році – 13 тис. 112 осіб, а в 2018 році – 12 тис. 752 учні. При цьому  треба враховувати загальне зменшення кількості випускників 9 та 11 класів, пов’язане з демографічними причинами.

Середня чисельність учнів у одному закладі професійної освіти в 2018 році становить приблизно 425 осіб. В області функціонує сім малокомплектних закладів професійної освіти (з контингентом учнів менше 200 осіб), де загалом навчається 959 учнів, зокрема у Приморському професійному аграрному ліцеї здобувають освіту лише 76 осіб, Осипенківському ліцеї – 102, Вільнянському професійному ліцеї – 124, Якимівському професійному аграрному ліцеї – 145. При цьому, згідно з чинними нормативами,  учнівський контингент до 150 осіб може мати, як правило, філія закладу.

Відповідно до регіонального плану модернізації професійної освіти Запорізької області на 2016-2018 роки  припинено діяльність 12 закладів  шляхом приєднання до дев’яти закладів, у тому числі у 2018 році припинено діяльність двох закладів професійної освіти (Запорізького ліцею сфери послуг та Оріхівського професійного ліцею) шляхом приєднання їх до більш перспективного закладу  - Запорізького вищого професійного училища моди і стилю. Наразі діє сім закладів з учнівським контингентом більше 500 осіб, найчисельнішими з яких є Запорізьке вище професійне училище моди і стилю (1124 учні), Запорізьке машинобудівне вище професійне училище (1079 учнів), Мелітопольське вище професійне училище (834 учні), Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей (765 учнів).

У червні 2017 року в рамках реалізації пілотного проекту з модернізації підготовки робітників з професії «Швачка. Кравець. Закрійник» на базі Запорізького вищого професійного училища моди і стилю створено навчально-практичний центр інноваційних технологій, на який виділено з державного бюджету 330 тис.грн. У червні 2018 року відкрився центр з модернізації підготовки робітників з професії «Монтажник санітарно-технічних систем та устаткування» на базі Запорізького будівельного центру професійно-технічної освіти, на який з державного бюджету спрямовано 590 тис.грн.

У грудні 2018 року планується відкриття на базі Запорізького політехнічного центру професійно технічної освіти центру з професій «Електрозварник ручного зварювання. Електрозварник на автоматичних та напівавтоматичних зварювальних машинах. Зварник» (сума коштів, передбачених Міністерством освіти і науки України  на його створення - 2300 тис. грн.), а також на базі Запорізького машинобудівного вищого професійного училища - навчально-практичного центру з професій «Токар. Верстатник широкого профілю. Фрезерувальник. Шліфувальник. Свердлувальник» (виділено кошти у сумі 2500 тис.грн.).

У 2018 році обсяг регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів для закладів професійної освіти становить 4 тисячі 609 осіб (план регіонального замовлення виконано на 80 %).

За останні три роки найвищих показників (до 100%) виконання регіонального замовлення досягли у Бердянському економіко-гуманітарному коледжі Бердянського державного педагогічного університету, Запорізькому вищому професійному училищі, Михайлівському вищому професійному училищі, Мелітопольському професійному аграрному ліцеї та Дніпрорудненському професійному ліцеї.

Протягом 2018 року у ПТНЗ області підготовлено 4068 кваліфікованих робітників та молодших спеціалістів, які навчалися за регіональним замовленням, з них працевлаштовано на перше робоче місце 3173 особи (78% випускників). Продовжують навчання у закладах вищої освіти 345 осіб (9%), призвані до Збройних сил України – 68 осіб (майже 2%). Не працевлаштовані 442 особи, з них 245 - у зв'язку з відпусткою по догляду за дитиною.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів