Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Уперше на території області тварин вакцинують від сказу повітряним шляхом

7 листопада 2018 - 17:09

Враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо сказу в Україні, Держпродспоживслужба проводить масштабну антирабічну пероральну вакцинацію диких м’ясоїдних тварин на території України із застосуванням авіатранспорту, який є найбільш економічно вигідним із всіх систем розподілу.

Сьогодні на території Запорізької області розпочалася робота з проведення пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин, зокрема лисиць. З аеродрому у Веселівському районі піднялися в небо три літаки з установленим пристроєм GPS – системою для розповсюдження препаратів у твердій дозованій формі «Автовак». Для повітряного розподілу була використана вакцина антирабічна для пероральної імунізації м’ясоїдних тварин «Орісвак».

За ходом робіт спостерігали начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв та директор фірми-виробника ТОВ «Укрветпромпостач» Ярослав Шарай.

Як повідомили у Держпродспоживслужбі, відповідно до плану протиепізоотичних заходів у Запорізькій області на 2018 рік для проведення кампанії з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин буде використано 864 тисячі доз вакцини. При цьому пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин здійснюється із розрахунку 20 приманок на один кв. км. Загальна площа області складає 21700 кв. км. Більше половини цих земель (12127,97 кв. км) підпадає під заборону польотів над їх територією – так звана зона NOTAM. Тож розкладка принад з вакциною на цій території буде здійснюватись наземним методом спеціалістами Держпродспоживслужби, мисливського і лісового господарства та інших причетних служб.

Інша ж частина Запорізької області (9572,033 кв. км.) сьогодні була імунізована повітряним шляхом. Повітряний розподіл вакцин охопив території Василівського, Веселівського, Великобілозерського, Вільнянського, Запорізького, Кам’янсько-Дніпровського, Мелітопольського, Михайлівського, Оріхівського, Приазовського, Токмацького та Якимівського районів.

Довідково. В Україні епізоотична ситуація зі сказу дуже напружена. За І півріччя 2018 року у 682 неблагополучних пунктах виявлено 795 випадків сказу тварин, що відповідно на 175 пунктів і 197 випадків більше, ніж у І півріччі 2017 року. Запорізька область входить до числа тих, де сказ має велике розповсюдження на всій території регіону. В області за вісім місяців 2018 року було зареєстровано 63 випадки сказу тварин у 46 неблагополучних пунктах. Ситуація напружена і потребує комплексного здійснення антирабічних заходів усіма причетними службами.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 438 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 813-го дня війни

Запоріжці долучилися до науково-практичної конференції «Україно моя вишивана»

Спорт, патріотизм та ментальне здоров'я: в День вишиванки школярі навчались опановувати власні емоції

В Запоріжжі створили вишиванку-оберіг, яка стане талісманом для воїнів на передовій

Запорізький край відзначає день вишиванки

Емоції, командний дух та воля до перемоги: «Їжаки» тріумфують у фіналі «Пліч-о-пліч» у Запоріжжі

«Незламний хаб» розквітнув вишиванками: переселенці з окупованих територій відзначили свято єдності та підтримки

СБУ ідентифікувала 6 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі, які забезпечували перевезення бюлетенів під час проведення фейкових виборів