Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Представники громад опановують європейський підхід до роботи ЦНАПів

15 листопада 2018 - 14:37

У Запорізькому Центрі розвитку місцевого самоврядування відбулася інформаційна сесія з питань участі ОТГ області в третьому раунді Фази впровадження Програми «U-LEAD з Європою» в частині створення Центрів надання адміністративних послуг.

Вітаючи учасників, керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко повідомила, що на засіданні Ради регіонального розвитку, яке провів Президент України Петро Порошенко, було наголошено, що в 2019 році заплановано завершити перший етап реформи децентралізації. Тож найближчим часом будуть прийняті необхідні закони.

- Приємно  відзначити, що відповідно до моніторингу Мінрегіону Запорізька область протягом останніх двох років посідає лідируючі позиції. Проте на сьогодні вже змінено пріоритетні критерії. Менше звертають увагу на кількість наявних в області об’єднаних територіальних громад, а більше приділяють увагу покриттю території та окремих районів. За цими показниками наша область - на перших місцях. Тому вже чекаємо на наступний крок реформи –укрупнення. Ми сьогодні є свідками змін, які відбуваються в Україні. І ці зміни мають відчувати люди. Відкриття ЦНАПу – це наближення послуг до кожного жителя, що вкрай важливо для влади і суспільства, - підкреслила Зінаїда Бойко.

Особливістю заходу стало запрошення представників не тільки вже об’єднаних територіальних громад, а й тих, які  планують це зробити.

Директор Запорізького центру розвитку місцевого самоврядування Олександр Свистун повідомив, що в попередніх раундах громади області брали активну участь. У першому раунді із 15 поданих заявок підтримку отримають дев’ять – з ними вже підписано технічне завдання і до кінця року вони отримають допомогу в рамках Програми. У другому раунді з восьми ОТГ, які заявили про бажання створити ЦНАП, п’ять уже перебувають на стадії підписання техзавдання.

У ході практичного навчання радник з питань надання муніципальних послуг Запорізького ЦРМС Тетяна Бордюг пояснила основні європейські вимоги до створення ЦНАП і відповідно помилки, що найчастіше виникають при подачі заявок. Важливим є надання ЦНАПами повного переліку базових адміністративних послуг, а також можливість отримання в цьому ж приміщенні сукупних послуг (банківського / касового обслуговування при оплаті послуг). Увагу слухачів також було звернуто й на графік роботи – прийомні години мають бути орієнтовані на людей, які працюють, і не можуть отримати необхідні послуги в «стандартні» робочі години. Тобто хоча б один день на тиждень ЦНАП має працювати до 20:00.

Нагадаємо, Програма «U-LEAD з Європою: створення ЦНАП» надає інституційну допомогу (навчання персоналу, консультації, розробку нормативної документації, структури та штату ЦНАП, допомогу у роботі з населенням) та матеріальну (меблі, офісну техніку, програмне забезпечення, розробку дизайну). За умови обґрунтування необхідності можлива і спеціальна допомога, наприклад, електронна система керування чергою (при великій кількості відвідувачів щодня) і мобільний ЦНАП. Після подання заявок і попереднього відбору представники Програми відвідують кожну із громад.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області