Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Становлення вітчизняного книговидання формує світогляд майбутнього покоління

15 листопада 2018 - 16:45

У Запорізькій області в рамках робочої поїздки перебуває голова національної  Спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Літератор  зустрівся з керівництвом облдержадміністрації, місцевими письменниками, видавцями та журналістами та обговорив стан книговидання в Україні. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Лєван Шишинашвілі.

Вітаючи гостей, Едуард Гугнін наголосив на важливості ролі книги при самоусвідомленні нації, формуванні культури та духовності.

- Ми з вами наразі є головними учасниками відродження вітчизняного книговидання. Ми як влада, яка допомагає у фінансових питаннях, і ви – як головні наповнювачі книжок, що видаються. Лише два роки тому ми відновили Програму сприяння розвитку інформаційної галузі області, і за останні два роки почали виділятися кошти на видання книжок запорізьких авторів, чого не було до цього 12 років. Прикро чути, особливо від молоді, що необхідність книжки пропадає у зв’язку з появою електронних  ресурсів. Думаю, з появою книжок наших сучасників у молоді з’явиться бажання і самим опинитися на сторінках видань, - зазначив Едуард Гугнін.

Михайло Сидоржевський, спілкуючись з письменниками Запорізького краю, акцентував увагу на прийдешньому з’їзді Спілки письменників України, що відбудеться 29 листопада. У ході зустрічі він підбив підсумки роботи і відзначив, що останнім часом саме Запорізькому регіоні є розуміння того, що видавати збірки місцевих авторів є правильним і потрібним. Саме це формує україноцентричний характер у майбутнього покоління і саме від цього  залежить сприйняття літератури у широкого кола читачів.

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Медко поділився досягненнями у галузі книговидання, що відбулися за останні роки.

- Так, у рамках «Програми сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016-2020 роки» було виділено 320 тисяч гривень, на які надруковано твори 11 запорізьких авторів, а також «Антологію прози і поезії. Письменники Запорізького краю» загальним накладом 2000 примірників. До речі, саме ця книга виборола Гран-прі на престижному щорічному запорізькому фестивалі «Книжкова толока». У березні поточного року відбулася презентація виданих книг, обласна організація спілки письменників України за підтримки облдержадміністрації забезпечила проведення презентацій і в районах області. На цей рік також заплановано виділити 320 тисяч гривень, уже затверджено перелік творів, які буде видано в цьому році, проведено тендерну процедуру, наразі триває робота  переможця торгів – у видавництві «Дике Поле», - повідомив Олександр Медко.

На завершення зустрічі Едуард Гугнін подарував Михайлу Сидоржевському збірку «Письменники Запорізького краю (кінець ХХ- початок ХХІ століття). Антологія прози та поезії», а також енциклопедію Запорізького краю.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни