Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вшановують пам'ять жертв Голодоморів

24 листопада 2018 - 17:08

У Запоріжжі сьогодні, у четверту суботу листопада, біля пам’ятника жертвам голодоморів жителі міста зібралися для вшанування пам’яті невинно замучених голодом. У заході також взяли участь представники обласної влади -  заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, представники  громадськості, благодійних організацій, активісти, молодь і духовенство. Люди принесли до меморіалу колоски з чорними стрічками, квіти, свічки та лампадки.

- Сьогодні ми зібралися, щоб вшанувати пам’ять людей, які загинули в ці страшні для всієї країни роки. Обов’язок кожної людини – згадати, помовчати, подумати та зрозуміти те, що в світі можуть відбуватися такі страшні події, як голодомор. Необхідно завжди пам’ятати ці страшні часи і зробити все, щоб вони ніколи не повторилися, - зазначила Зінаїда Бойко.

Четверта субота місяця є Днем пам’яті жертв голодоморів. У цей день Україна і світ вшановують убитих голодом у 1932 – 1933 років. Голодомор був помстою комуністичного тоталітарного режиму за свободу, розправою за Українську революцію 1917-1921 років.

Цього року виповнюється 85-та річниця голодомору 1932-1933 років в Україні.

- Сьогодні Україна та весь світ вшановують пам'ять жертв геноциду Українського народу. Це був один із найжорстокіших злочинів двадцятого століття. Україна і нині вимушена захищати власну незалежність. Нехай наша пам'ять стане найбільш величним меморіалом на честь тих, хто в страшні роки голодоморів відійшов у вічність, та додасть нам сили і наснаги для відсічі агресорам та подальшої розбудови України,- зазначив заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін.

Рівно о 16 годині разом з усією країною запоріжці схилили голови у хвилині мовчання перед світлою пам'яттю померлих від голоду, перед мільйонами доль, що прийняли безмірний біль, муки і страждання.

Учасники скорботного мітингу вшанували загиблих хвилиною мовчання. Представники релігійних конфесій провели панахиду за загиблими.Наприкінці заходу керівництво області та міста, присутні запоріжці поклали квіти та колоски до пам'ятника жертвам голодоморів.

Довідково: Державним архівом Запорізької області створено електронну базу даних  померлих у 1932-1933 рр., у зібрано 34054 записи. За типологією діагнозів визначено кількість померлих: від голоду – 526; безбілкового набряку, безбілкового авітамінозу – 196; виснаження організму, виснаження від недоїдання – 1045; недоїдання, слабкого харчування, хронічного розладу харчування – 256; слабкості – 111; причина не встановлена – 63; причина смерті невідома – 2041; причина смерті не вказана – 6416; причина смерті вказана нерозбірливо – 300.

У книгах реєстрації актів цивільного стану по м. Запоріжжя за 1932-1933 рр. були знайдені записи про смерть понад 700 дітей віком від одного дня до чотирьох років у будинку немовлят по вул. Р. Люксембург, 7 (нині вул. Олександрівська), на будинку встановлена меморіальна дошка.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 816-го дня війни

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області