Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Фахівці громад готуються до застосування на місцях нової бюджетної політики

26 листопада 2018 - 13:45

Після ухвалення Державного бюджету України на 2019 рік актуалізувалося питання щодо ознайомлення профільних фахівців на територіях з основними напрямами бюджетної політики у прийдешньому році. У зв’язку з цим у Запорізькому центрі розвитку місцевого самоврядування, створeному за підтримки Програми «-LEAD з Європою» та Мінрeгіону України, відбувся семінар для представників ОТГ щодо формування бюджетного процесу, а також використання програмно-цільового методу при плануванні бюджету.

Привітала учасників громад та представників органів місцевого самоврядування керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, а також підкреслила, що реформа децентралізації впливає на всі галузі життєдіяльності, і бюджетна політика не є виключенням.

- Так, як було раніше – більше не буде. У новому році не буде державних субвенцій у галузях медицини, освіти та інших. Тому ми, як обласна влада, постійно наголошуємо на добровільному об’єднанні громад, щоб території мали змогу самостійно розв’язувати  лише свої проблеми і виділяти кошти у разі потреби. Ви знаєте, що депутати підтримали проект Державного бюджету на 2019 рік, у якому передбачені певні зміни. Тож сьогодні ви маєте можливість ознайомитися з цими змінами і отримати фахові консультації, - зазначила Зінаїда Бойко.

Директор Департаменту фінансів облдержадміністрації Сергій Медвідь повідомив, що проект Держбюджету передбачає зростання ВВП і поступове зниження дефіциту та боргового навантаження. В документі збережені всі пріоритетні напрямки фінансування, серед яких – фінансування армії та сектору безпеки, продовження соціальних програм, у тому числі «Доступні ліки», проведення монетизації субсидій, здійснення автоматичного перерахунку пенсій тощо. Також збережено програми підтримки промисловості, передусім, агросектору та використання надр, будівництва та відновлення доріг.

Для формування бюджету громад одним із найважливіших питань є планування дохідної частини місцевого бюджету на 2019 рік, зважаючи на актуальні зміни в законодавстві. Отримавши не тільки повноваження, але й додаткові можливості, застосування програмно-цільового методу бюджетування є для ОТГ сьогодні основним, адже відбувається перехід від утримання бюджетних установ до надання послуг населенню. Як правильно застосовувати цей метод при формуванні бюджету, пояснила представник Департаменту фінансів ОДА Ольга Резнікова.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області