Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області стартувала соціальна акція «16 днів проти насильства»

26 листопада 2018 - 14:39

З цієї нагоди Департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації проведено засідання за круглим столом, учасники якого обговорили міжвідомчу взаємодію органів державної влади та недержавних організацій з протидії домашньому насильству, торгівлі людьми та жорстокому поводженню з дітьми.  У заході взяли участь представники місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, структурних підрозділів облдержадміністрації: департаментів охорони здоров’я, освіти, служба у справах дітей, Головного управління національної поліції в Запорізькій області, Головного управління юстиції в Запорізькій області, благодійних та громадських організацій.

- На сьогодні відбулися позитивні зміни в законодавстві у сфері протидії домашньому і гендерно обумовленому насильству. Так, цього року прийнято Закон про запобігання та протидію домашньому насильству. Крім цього, у серпні 2018 року постановою Кабінету Міністрів України затверджено порядок взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі. Основною метою його є узгодження заходів реагування на випадки насильства та надання дієвої допомоги постраждалим особам, що реалізуються різними суб’єктами, та їх взаємодія. Тільки за І півріччя 2018 року в Запорізькій області зареєстровано 2482 звернення, з яких 96 % надійшло від жінок. На сьогодні в Україні допомогу постраждалим надають 46 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, що діють у 10-ти областях України, з них дві  у Запорізькій області -  м. Бердянськ та м. Мелітополь, - зазначила директор Департаменту Світлана Абдурахманова.

За кошти обласного бюджету з 2006 року  започатковано роботу Запорізького обласного центру соціально-психологічної допомоги, який надає послуги у тому числі постраждалим від домашнього насильства та торгівлі людьми. У м. Бердянськ з 2017 року функціонує тимчасова «соціальна квартира» для безпечного перебування жінок, що постраждали від домашнього та гендерно обумовленого насилля в рамках проекту, що реалізується громадською організацією «Взаємодія».

Заступник голови правління благодійного фонду «Усмішка дитини» Анна Чернова розповіла про заходи громадських організацій під час проведення акції «16 днів проти гендерного насильства в Запорізькій області».

Упродовж останніх років у період з 25 листопада до 10 грудня в області проводиться акція «16 днів проти насильства». Її метою  є активізація діяльності державних структур і громадських організацій щодо захисту прав жінок та формування ненасильницької ідеології в суспільстві.

Дати проведення акції є символічними, бо 25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками, 1 грудня – Всесвітній день боротьби із СНІДом, 2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства, 6 грудня – річниця з дня «Монреальської різанини», коли 14 жінок-студенток були вбиті злочинцем лише через те, що вони були феміністками, та 10 грудня – Міжнародний день прав людини.

До проведення акції «16 днів проти насильства» може долучитися кожна людина, яка своїми власними діями (підтримкою, розповіддю про власний досвід, порадою) може призупинити насильницькі дії; кожна організація, яка може долучитися до проведення  заходу  спільно з іншими організаціями; кожна особа, яка говорить уголос про неприпустимість побиття, психологічного, фізичного та інших видів насильства у родині, серед друзів чи колег.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

У Запоріжжі вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області