Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кожна громада працює над створенням плану перспективного розвитку

18 грудня 2018 - 11:48

Запорізька область посіла четверте місце серед регіонів України за впровадженням реформи децентралізації. Про  це повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль під час проведення в облдержадміністрації Дня об’єднаних територіальних громад. У заході також взяли участь керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, голови громад та райдержадміністрацій.

- Хочу привітати всіх нас із тим, що за останніми рейтингами Мінрегіону Запорізька область посіла четверте місце за втіленням у життя реформи децентралізації. Також хочу підкреслити, що ми з вами женемося не за кількістю, а за якістю. Адже реформа децентралізації, проголошена Президентом України Петром Порошенком, спрямована на поліпшення якості життя в кожному куточку області та держави. Ми вже нині бачимо позитивне зрушення тих показників, які свідчать про головну мету створення громад - покращення життя людей. На наступні роки ми маємо чимало амбіційних планів і  виносимо їх на обговорення на місцях. Тож нині кожна територія працює над створенням плану перспективного розвитку. Цей план ми сформуємо, аби незалежно від того,  хто буде Президентом чи головою облдержадміністрації, Україна не відступала від наміченого плану розвитку. Нині на місцях важливо обговорити ці напрямки з громадою та зробити ретельний аналіз кожного кроку. Вже у 2019 році план перспективного розвитку області буде заслуховувати Президент України. Та найважливіше - його результати оцінюватиме  кожен житель Запорізької області. Найважливіше, що ми з вами сьогодні можемо зробити - об’єднати наші зусилля та разом взятися за розв’язання проблем. Адже лише консолідація всіх учасників процесу є нашим шансом на розвиток України та Запорізького краю, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

На сьогодні на території Запорізької області створено 52 об’єднані територіальні громади, в які об'єдналися 188 місцевих рад, що становить 62,88% від загальної кількості місцевих рад, які існували до початку реформи. Площа території об’єднаних територіальних громад охоплює 63,9% від загальної площі території області.

За інформацією Управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, із 20 існуючих районів області чотири повністю покриті об'єднаними територіальними громадами (Великобілозерський, Оріхівський, Чернігівський, Більмацький); дев’ять  районів – від 50 до 99%, в тому числі у п'яти залишилися не об'єднаними по одній місцевій раді (Веселівський, Кам’янсько-Дніпровський, Михайлівський, Розівський, Якимівський, Бердянський, Гуляйпільський, Запорізький, Пологівський); сім районів — від 10 до 49% (Василівський, Вільнянський, Мелітопольський, Приазовський, Приморський, Токмацький, Новомиколаївський).

Динаміка об'єднання територіальних громад Запорізької області  демонструє позитивне сприйняття реформи: 2015 рік — шість ОТГ; 2016 рік - 18 ОТГ; 2017 рік — 18 ОТГ; з початку 2018 року створено 10 ОТГ.

Наразі у 43 ОТГ  відбулися перші місцеві вибори (6 — у 2015 році; 10 — у 2016; 20 — у 2017; 7 — у 2018). Ще у восьми громадах вибори мали відбутися 23 грудня, проте виборчий процес призупинено у зв’язку з воєнним станом.

На території області також відбуваються процеси приєднання до об'єднаних територіальних громад та міст обласного значення: до Гуляйпільської міської об'єднаної територіальної громади  приєдналися три сільські ради (Успенівська, Новомиколаївська, Темирівська); до Водянської сільської об'єднаної територіальної громади Кам’янсько-Дніпровського району приєдналася Заповітненська сільська рада;  до Приазовської селищної об'єднаної територіальної громади - Володимирівська сільська рада Приазовського району; до Бердянської міської ради приєдналися Азовська та Нововасилівська сільські ради.

У 2018 році 36 об'єднаних територіальних громад області отримали з державного бюджету субвенцію на інфраструктурні проекти у сумі 124 млн. 136 тис. 800 грн. Об’єднаними територіальними громадами реалізовуються 133 проекти.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів