Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На Алеї слави відкрили пам’ятник першому запорізькому олімпійцю Якову Пункіну

28 грудня 2018 - 13:36

Алея трудової і спортивної слави обласного центру поповнилася ще одним видатним олімпійцем. Відтепер  поряд із найсильнішою людиною ХХ століття Леонідом Жаботинським постав перший олімпійський чемпіон Запоріжжя, борець світового рівня Яків Пункін.

На урочистий захід - церемонію відкриття пам’ятника видатному спортсмену зібралися його прихильники, спортсмени та вихованці, небайдужі містяни та представники влади. Привітали запоріжців із поповненням колекції спортивної еліти ХХ століття начальник Управління молоді, фізичної культури та спорту ОДА Наталія Власова, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Володимир Подорожко, голова Запорізького обласного відділення НОК України Володимир Лобанов, голова Запорізької міської федерації греко-римської боротьби Валерій Смирнов.

- Яків Григорович - це той спортсмен, якого знають у всьому світі. Відкриття пам’ятника цій людині мало відбутися набагато раніше, адже поки живе пам’ять про людину, живе й вона  сама. І саме від сьогодні цей видатний спортсмен назавжди увічнений у цій бронзовій скульптурі. Впевнена, що молоде покоління не буде забувати про спортивних героїв нашого краю. Хочу подякувати всім, хто причетний до цієї події. Вітаю всіх запріжців з цією подією, - привітала присутніх Наталія Власова.

Після вітальних слів, під гучні оплески, ветерани греко-римської боротьби – Лаврентій Майлямян, Євген Чертков, Микола Чученко, Михайло Шлайфер та Валерій Смірнов - відкрили пам’ятник видатному спортсмену,  першому запорізькому олімпійцю Якову Пункіну.

Довідково. Яков Григорович Пункін – український греко-римський борець, перший виходець із Запоріжжя, який став олімпійським чемпіоном.

Народився Яків Пункін у 1921 році в Запоріжжі, а зайнявся боротьбою в 1938 році, працюючи на заводі токарем. Але його спортивна кар'єра була перервана Другою світовою війною. У 1941 році Пункін був мобілізований у радянську армію, але незабаром  він був захоплений німцями і більшу частину війни провів у німецьких таборах для військовополонених. Після звільнення Пункін служив ще три роки в армії, там він знову зайнявся боротьбою, вигравши чемпіонат 1947 року. Найбільше досягнення  Пункіна як борця відбулося на Олімпійських іграх 1952 року, де він виграв золото в греко-римській боротьбі у легкій вазі. На своєму єдиному міжнародному турнірі, на чемпіонаті світу 1953 р., Пункін фінішував п'ятим. У своїй країні Пункін був чотириразовим чемпіоном СРСР. Закінчивши спортивну кар'єру, Яків Пункін працював тренером з греко-римської і вільної боротьби в СК «Металург» та СК «Будівельник». Помер видатний спортсмен у 1994 році, похований на Першотравневому кладовищі в Запоріжжі.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 256 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 791-го дня війни

Про пенсії ветеранів-чорнобильців говорили під час круглого столу

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств