Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області вже працює близько 50 автоматизованих закладів охорони здоров’я

15 січня 2019 - 14:23

Порядок проведення  автономізації закладів охорони здоров’я області, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу обговорили учасники наради за участю керівників усіх обласних закладів охорони здоров’я. Надала роз’яснення у рамках нового законодавства директор Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Вікторія Клименко.

Посадовець повідомила, за станом на 01.01.2019 в області створено 48 комунальних некомерційних та комунальних підприємств первинної медичної допомоги та шість підприємств спеціалізованої медичної допомоги. До листопада 2018 року 11 закладів охорони здоров’я області працювали відповідно до угоди з Національною службою здоров'я України. На кінець року 46 комунальних закладів охорони здоров’я надання первинної медичної допомоги пройшли процедуру перевірки заяви щодо укладання угоди з НСЗУ. Після завершення процедури підписання договорів, ці заклади охорони здоров’я будуть отримувати фінансування за надання медичних послуг тільки за договорами з НСЗУ. Тож, принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює в усіх комунальних медзакладах, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри.

- У листопаді 2017 року введений в дію Закон України, яким запроваджується автономізація медичних закладів. Закон прийнято з метою впровадження реформи зі зміни фінансування закладів охорони здоров’я, якою передбачено перехід від фінансування ліжко-місця до фінансування медичної послуги для конкретного пацієнта. Фінансове забезпечення державних та комунальних закладів охорони здоров’я – бюджетних установ здійснюється відповідно до бюджетного законодавства, - зазначила Вікторія Клименко.

Відповідно до Закону забороняється приватизація комунальних некомерційних підприємств та комунальних установ, а також зміна основного виду діяльності з медичного обслуговування населення у зв’язку зі зміною їх організаційно-правової форми.

Договори про медичне обслуговування укладаються у межах бюджетних коштів, передбачених на охорону здоров’я на відповідний бюджетний період, на підставі вартості та обсягу послуг з медичного обслуговування, замовником яких є держава або органи місцевого самоврядування. Вартість послуги з медичного обслуговування розраховується з урахуванням структури витрат, необхідних для надання такої послуги відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Заклади охорони здоров’я можуть використовувати для підвищення рівня якості медичного обслуговування населення кошти, отримані від юридичних та фізичних осіб, якщо інше не встановлено законом. Заклади охорони здоров’я встановлюють плату за послуги з медичного обслуговування, що надаються поза договорами про медичне обслуговування населення, укладеними з головними розпорядниками бюджетних коштів, у порядку, встановленому законом.

Керівники державних та комунальних закладів охорони здоров’я призначаються на посаду уповноваженим виконавчим органом управління власника закладу охорони здоров’я на конкурсній основі шляхом укладання з ними контракту на строк від трьох до п’яти років. До того, з метою сприяння діяльності закладів охорони здоров’я, при таких закладах можуть утворюватися опікунські ради, до складу яких за їх згодою можуть включатися благодійники, представники громадськості та громадських об’єднань, благодійних, релігійних організацій, органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, волонтери та інші.

З 1 січня 2018 року запроваджено реалізацію державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій для первинної медичної допомоги. З початку цього року усі заклади охорони здоров’я, які надають первинну медичну допомогу, уклали договори з НСЗУ, будуть фінансуватися лише НСЗУ. З 2020 року реалізація державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій здійснюється відповідно до цього Закону для всіх видів медичної допомоги.

- Алгоритм перетворення лікарень у підприємства прописаний у методичних рекомендаціях з питань перетворення закладів охорони здоров’я з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства, які розміщені на сайті Міністерства охорони здоров’я України, - підсумувала Вікторія Клименко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області