Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Упродовж року за безоплатною правовою допомогою звернулося близько 40 тисяч запоріжців

16 січня 2019 - 12:21

У обласному центрі відбулась публічна презентація результатів діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях та підпорядкованих йому місцевих центрів з надання БВПД у Запорізькій області у 2018 році.

Участь у заході взяли керівник апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко, начальник ГТУ юстиції у Запорізькій області Сергій Васильцов та представники центрів.

Директор Регіонального центру Павло Наливайко повідомив, що на сьогодні центру підпорядковуються шість місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Перший та Другий Запорізькі центри, а також Мелітопольський, Бердянський, Маріупольський та Краматорський центри. До того на цій території функціонують 34 бюро правової допомоги.

За інформацією Регіонального центру БВПД, упродовж року зареєстровано 63 844 звернень клієнтів, з них 36 784 звернень у Запорізькій області. За даними з територій, 32 794 особи отримали правові консультації, опубліковано 3 889 рішень центрів про надання БВПД, складено 3 905 процесуальних документів, у 3 410 випадках здійснено представництво у судах.

- Упродовж року центрами безоплатної вторинної правової допомоги надавали консультації підозрюваним та обвинуваченим у кримінальних провадженнях, а також затриманим, заарештованим та засудженим. Всього видано 11 670 доручень, з них 6073 - у Запорізькій області. За цей час було зафіксовано: 884 випадки захисту осіб, затриманих за підозрою у скоєнні злочину; 367 випадків захисту осіб, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт; 3702 випадки захисту за призначенням у кримінальних провадженнях та 96 випадків надання безоплатної вторинної правової допомоги засудженим до позбавлення волі, - зазначив він.

Серед клієнтів більшість звернень надходили від жінок (65%). За віковими показниками переважають громадяни від 35 до 60 років (45%) та понад 60 років (34%). За наданням правової допомоги звертаються у більшості соціально незахищені верстви населення: 62% - малозабезпечених осіб, 14% - внутрішньо переміщених осіб, 12% - особи з інвалідністю, 9% - ветерани війни, у тому числі учасники АТО.

За рік звернення клієнтів надходили з наступних категорій питань: сімейне право (15%), соціальне забезпечення (10%), житлове право (9%), спадкове право (6%), договірне право (5%), трудове право (4%), адміністративне право (3%), виконання судових рішень (3%), інші галузі цивільного права (22%) та інші галузі права (17%).

- Про досягнення Регіонального центру з надання БВПД можна багато говорити. Але сьогодні варто відмітити працю і взаємодію між обласною адміністрацією та регіональним центром. За ініціативою керівника Регіонального центру Павла Наливайка до нас постійно надходять звернення через «гарячу» телефону лінію, тоді фахівці центрів намагаються таким чином допомогти громадянам. Приємно бачити такі результати, адже насправді фахівці центрів надали правову допомогу тисячам громадян з різних питань, навіть мешканцям найвіддаленіших поселень, утому числі і у Донецькій області, - підсумувала Зінаїда Бойко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області