Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В Україні підбивають підсумки трирічного науково-практичного експерименту з впровадження інклюзивної освіти

25 січня 2019 - 15:27

Сьогодні в Києві відбулась всеукраїнська звітна конференція з інклюзивної освіти. Захід триває за участі народних депутатів України, голів облдержадміністрацій, освітян, представників громадських організацій та інших. Також на ньому присутній голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль.

Як зазначила Перша Леді Марина Порошенко, інклюзивна освіта стартувала в Україні 3 роки тому. Її було запроваджено Благодійним Фондом Порошенка у співпраці з Міністерством освіти і науки України. Впровадження науково-практичного експерименту з інклюзивної освіти розпочалось в липні 2016 року. Пілотною стала Запорізька область. Вже у березні 2017 року на важливість інклюзивної освіти звернули увагу на найвищому державному рівні і розпочалось її системне впровадження у всіх регіонах. Нині Україна почала вихід на Європейський та Світовий рівень у впровадженні інклюзивної освіти.

Зі своєї сторони Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що реформування країни в останні роки триває за участі великої кількості однодумців та небайдужих людей.

- Сьогодні інклюзивна освіта є пріоритетом в діяльності більшості облдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування, а також педагогів, дітей та батьків. Аби переконатись у важливості інклюзивної освіти не потрібно бути експертом. Варто лише побачити очі дітей з особливими освітніми потребами, які тепер навчаються у класах зі своїми однолітками. І не просто навчаються. Діти разом ростуть і спілкуються, стають єдиними командами. Сьогодні понад 14 тисяч дітей з особливими потребами навчаються у садочках і школах. В бюджеті закладено достатньо ресурсів для створення і належного обладнання – майже 700 ІРЦ, що має повністю задовольнити потребу в таких закладах. Хочу висловити повагу і вдячність усім, хто долучився до роботи зі створення інклюзивного середовища в освіті для дітей. Щасливий, що можу назвати серед них мою дружину, Голову Фонду Петра Порошенка Марину Порошенко. Без перебільшення, вона була і є серцем цієї важливої справи. Спільними зусиллями, ми будуємо Нову українську школу, де освітній процес пристосований до потреб кожної дитини. Це значить, що ми йдемо європейським шляхом, - зазначив Петро Порошенко.

Зі свого боку голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль підкреслив, що відповідно до наказу Міністерства освіти і науки в 2016 році Запорізький регіон став пілотною областю у Всеукраїнському науково-педагогічному експерименті «Розвиток інклюзивного середовища». Цей рік також було оголошено в Запорізькій області роком дитини з особливими потребами, а тому до експерименту педагоги області увійшли вмотивованою освітянською спільнотою.

- Я дуже вдячний Благодійному Фонду Порошенка та особисто Марині Порошенко за ту довіру та віру в Запорізьку область, яку було обрано пілотною по впровадженню науково-практичного експерименту з інклюзивної освіти. Розширення інклюзивної практики є одним із пріоритетних завдань розвитку освіти в нашому регіоні. Тож ми розробили структурно-функціональну модель інклюзивної освіти у Запорізькій області. І саме вона визначає мету і завдання регіонального інклюзивного освітнього простору, обґрунтовує його структурні компоненти та визначає їхні функції. Нині ми дійсно маємо вагомі результати і маємо про що звітувати, - наголосив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами очільника Запорізького регіону, за результатами зазначеного експерименту Запорізька область має значні досягнення. Про це свідчить динаміка розвитку мережі закладів освіти з інклюзивною формою навчання. Зокрема, від початку участі у зазначеному експерименті та до сьогодні ці показники збільшились по дошкільній освіті: з 12 садочків, 15 груп, 45 дітей до 45 садочків, 58 груп, 138 дітей.

По загальній середній освіті: з 47 шкіл, 78 класів, 154 дітей до 178 шкіл, 454 класів, 703 дітей. Натомість кількість дітей, які навчаються за індивідуальною формою зменшилася майже на 40%.

Звичайно, для успішної реалізації експерименту потрібні були фахівці високої кваліфікації – справжні професіонали. Тож за період з 2016 по 2018 років про інклюзивну освіту на лекціях отримали інформацію 17 856 педагогічних працівників, на 23 тренінгах методику роботи з дітьми в інклюзивному класі/групі засвоїли 1780 педагогів області. За іншими формами освіти підготовлено 616 осіб. Всього основним правилам і вимогам роботи з дітьми з особливими освітніми потребами в інклюзивному класі чи групі навчено більш ніж 20 тисяч педагогів.

Окрему увагу Костянтин Бриль приділив роботі, що була проведена в регіоні з розумного пристосування приміщень. Так, за кошти обласного та місцевих бюджетів було облаштовано 53 сучасні медіатеки та 17 ресурсних кімнат. Окрім того, забезпечено архітектурну доступність різних рівнів. Серед 518 закладів дошкільної освіти доступними до першого поверху є 209 (40,3%). Серед 543 шкіл 342 облаштовано пандусами, 2 – підіймальними платформами та 161 заклад не потребує додаткових пристосувань на вході для підйому осіб з інвалідністю. Таким чином, архітектурно доступними до першого поверху є 505 закладів загальної середньої освіти, що становить 93% від загальної кількості.

Доступними до 2 поверху є 11 закладів; до 3 поверху – 4 заклади загальної середньої освіти. У 164 закладах встановлено кнопки виклику. Крім того 45 шкіл мають контрастні обмежувальні смуги на сходах в приміщенні та облаштовано спеціальні туалетні кімнати в 32 закладах загальної середньої освіти, в 10 школах у наявності універсальні сходові гусеничні підйомники.

- Вкрай важливим для нас стало виконання Закону України «Про освіту» та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про інклюзивно-ресурсний центр». Відповідно до перспективного плану в Запорізькій області заплановано створення 29 інклюзивно-ресурсних центрів. Станом на 1 січня 2019 у Запорізькій області створено 32 ІРЦ. У 30 з яких, проводиться комплексна психолого-педагогічна оцінка розвитку дітей. Також, шляхом реорганізації обласної психолого-медико-педагогічної консультації на базі обласного інституту післядипломної педагогічної освіти створено обласний ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти. Хочу також наголосити, що в умовах процесу децентралізації територіальні громади зацікавлені у наближенні освітніх послуг до населення, тому активно долучаються до створення ІРЦ. Окремо в Запорізькій області створено обласну школу «Бути батьками», яка координує роботу  30 подібних шкіл на територіях області при районних, міських інклюзивно-ресурсних центрах, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

На останок очільник регіону звернув увагу присутніх на те, що в організації роботи ІРЦ Запорізької області також забезпечено налагодження співпраці з соціальними партнерами, а саме закладами вищої освіти, охорони здоров’я, соціального захисту тощо.

- Робота зі створення належного інклюзивного середовища в Запорізькій області триває на повну. Знаю, що на досягнутому ми не зупинимося й надалі забезпечуватимемо створення належних умов для всіх учасників освітнього процесу. Потужна законодавча підтримка допомагає просуванню цього питання на новому якісному рівні. Також ми щиро вдячні за соціальну підтримку Благодійному Фонду Порошенка, і особисто його керівнику Порошенко Марині Анатоліївні, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність