Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль зустрівся з делегацією ЄС для обговорення підтримки Запорізького регіону

1 лютого 2019 - 13:55

У Мелітополі відбулася зустріч влади регіону з представниками делегації Європейського союзу. Головна тема спілкування - модернізація інфраструктури територій, які постраждали внаслідок блокади портів Азовського моря.

Від ЄС у заході взяли участь директор Групи підтримки України Європейської Комісії Петер Вагнер; керівник програм співробітництва  Представництва ЄС в Україні Штефан Шльойнінг; керівник політичного відділу Представництва ЄС в Україні Фабіо Делла Піазза; експерт Європейської служби зовнішніх справ Рафаель Нуаре та інші. Запорізький регіон представили голова облдержадміністрації Костянтин Бриль; Мелітопольський міський голова Сергій Мінько; начальник Управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Запорізької ОДА Артур Бойко.

Насамперед Костянтин Бриль подякував європейській спільноті за всі проекти, які нині реалізуються на території Запорізької області.

- Дякую вам за візит і маю надію, що наші проблеми будуть почуті. Агресія Російської Федерації проти України вже давно стала беззаперечною. Вона проявляється не лише в реальних бойових діях, які тривають на Сході нашої держави, в сусідніх з нами Луганській і Донецькій областях. Ця агресія є яскравим прикладом гібридної війни, коли збитки нашій державі наносяться також через економічні та соціальні диверсії. Яскравим прикладом цього є незаконна блокада українських портів на Азовському морі. Всупереч нормам міжнародного права морська акваторія була фактично анексована так само, як раніше був анексований півострів Крим. На сьогодні Російська Федерація проводить практику дискримінаційного переслідування українських та іноземних суден, які планують пройти через Керченську протоку в Маріуполь, Бердянськ та інші українські порти. Якщо говорити суто про Запорізьку область, то прямі економічні втрати від зменшення вантажопотоків склали понад 110 млн. грн. Це викликало необхідність скоротити персонал Бердянського порту на чверть, тобто звільнити 250 осіб. Крім цього, наслідком блокування проходження кораблів та введення воєнного стану в Запорізькій області стало погіршення інвестиційного клімату. Ще до кінця минулого року мала розпочатися реалізація найбільшого в Україні інвестиційного проекту – будівництво вітрової електростанції компанії Юрокейп Юкрейн загальною вартістю близько 1 млрд дол. США. Проте цей проект був відтермінований. Окрім цього, кожне загострення конфлікту на Сході спричиняє нові хвилі внутрішньо переміщених осіб у Запорізьку область, - повідомив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами очільника регіону, завдяки допомозі Європейського співтовариства у Запорізькій області вдалося забезпечити належні умови перебування для внутрішньо переміщених осіб, забезпечити їх житлом,  послугами освіти, охорони здоров’я та соціального захисту.

Наприклад, спільний проект Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» дозволив не лише реалізувати мікропроекти з ремонту житла, реконструкції водогонів та вуличного освітлення, але й створити сільськогосподарські кооперативи, які допомагають людям у селах підвищити рівень добробуту.

Впровадження в Запорізькій області Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, яка фінансується Європейським інвестиційним банком, дозволить здійснити реконструкцію 14 особливо важливих об’єктів соціальної інфраструктури на суму понад 213 млн.грн.

Одним із найактивніших наших партнерів є Німецьке агентство міжнародного співробітництва GIZ, яке реалізувало в області 20 проектів реконструкції об’єктів соціальної інфраструктури, а також надає значну допомогу в покращенні управління надзвичайними ситуаціями.

Ще 11 об’єктів були реконструйовані Українським фондом соціальних інвестицій, який отримує фінансування від німецького банку KFW. Більшість цих об’єктів розташовані в Мелітополі і вже зараз використовуються внутрішньо переміщеними особами.

Костянтин Бриль підкреслив, що, на жаль, нині існує чимало проблем та викликів, вирішити які й досі заважають брак фінансових ресурсів, спричинений впливом військової агресії.

- Перш за все, йдеться про реконструкцію дорожньої інфраструктури, яка веде до Бердянська та Маріуполя. На наше переконання, саме реконструкція доріг, які були пошкоджені в тому числі військовою технікою, яка проходила ними в зону проведення операції об’єднаних сил, створить найбільший економічний ефект, здатний компенсувати втрати від блокади портів Бердянська та Маріуполя. Ми хочемо звернути вашу увагу на дві дороги: Запоріжжя-Маріуполь та Василівка-Бердянськ. Дорогу Запоріжжя-Маріуполь, яка має протяжність 191 км по Запорізькій області, ми почали ремонтувати в минулому році. Були розроблені проекти, проведені тендери, укладені договори з підрядними організаціями, але коштів на завершення ремонту катастрофічно не вистачає. Зараз ще 124 км потребують ремонту. Загальна потреба в коштах для завершення ремонту всіх п’яти  ділянок дороги становить 50 млн. євро. Також  хочу звернути вашу увагу на дорогу Василівка-Бердянськ. Ремонт цього автошляху матиме найбільший економічний та соціальний ефект. Ця дорога відкриває доступ до обох портових міст, які постраждали внаслідок блокади Керченської протоки. Вартість ремонту 124 км цієї дороги становить близько 57 млн. євро відповідно до проектно-кошторисної документації. За рахунок коштів державного бюджету місцевий підрядник уже відремонтував 12 км цієї дороги. Роботи проведено якісно, але ця відремонтована ділянка губиться в загальній протяжності дороги, яка ще потребує ремонту. За попередніми підрахунками, кожний євро, інвестований трьох цю дорогу, дасть економічний ефект у розмірі 3 євро, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

У свою чергу, Сергій Мінько зазначив, що нині Мелітополь є одним із флагманів місцевого розвитку в Запорізькій області. Завдяки підтримці Європейського Союзу у місцевої влади з’являється можливість реалізувати проекти, які насправді важливі для громади. Це стосується кількох проектів соціальної інфраструктури.

Зі свого оку, керівник делегації Європейської Комісії Петер Вагнер повідомив, що пріоритетними напрямками для Євросоюзу є підтримка людей, що певним чином постраждали від військової агрессії в Україні.

- Нині наша делегація знаходиться на завершальному етапі своєї поїздки, яку ми почали в неділю в Києві. Також ми побували в Маріуполі, Бердянську і нині - в Мелітополі. Ми приїхали за вказівкою керівництва Європейського Союзу, для того щоб продемонструвати нашу солідарність з народом України і з людьми, які проживають у районах, що потерпають від збройної агресії. Особливо це стосується тих, хто проживає у Приазовському регіоні. Тих, хто з моменту будівництва Керченського моста перебуває ще й у економічній блокаді. Беручи до уваги всі виклики, від яких нині потерпає Україна, а також з огляду на ваше географічне розташування, дуже важливим є об’єднання всієї України та її громадян. Нині ми обговорили різні види надання допомоги. Зокрема, важливість надання освітніх послуг та покращення професійних навичок, аби українська молодь мала можливість отримати професійні навички та розвивати державу. Зі свого боку ми будемо залучати всі можливості, аби в підсумку  допомогти покращити економічний стан України. Також ми говорили про впровадження заходів соціальної сфери та проекти, які нині втілюються в життя, аби інтегрувати внутрішньо переміщених громадян. Ми знаємо, що в цьому напрямку ще чимало роботи. Особливо це стосується дітей, які є особливо вразливими. Тож плануємо посилити нашу роботу, особливо в Запорізькому регіоні, - наголосив директор Групи підтримки України Європейської Комісії Петер Вагнер. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою

Обласна влада та «Карлсберг Україна» продовжують співпрацю в Запорізькій області

Державні нагороди сім’ям полеглих воїнів вручив голова Запорізької обласної державної адміністрації Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області